06:10 / 20.03.2021.

Autor: Kristina Pešić/Agenda/HRT

Kolika je cijena slobode govora?

Ilustracija

Ilustracija

Foto: HTV / HRT

Francuski parlament prošli je mjesec prihvatio kontroverzni zakon protiv svih oblika separatizama te jačanja sekularnog sustava. Povod zakonu bila su brutalna ubojstva počinjena potkraj prošle godine. Iako se u zakonu izrijekom ne spominje riječ 'Islam', jer ustav zabranjuje diskriminaciju na temelju vjere, sasvim je jasno da je njegov cilj jačanje nadzora nad džamijama, vjerskim školama, kao i suzbijanje poligamije i prisilnog braka.

-

Kolika je cijena slobode govora? Objava karikature nagog proroka Muhameda, stajala je glave 11 novinara i izdavača časopisa Charlie Hebdo, a pet godina kasnije i 47-godišnjeg profesora Samuela Patya. No profesoru Patyju presudila je i laž njegove 13-godišnje učenice. Dok je na satu o pitanju slobode govora pokazivao spornu karikaturu, djeci muslimanske vjere rekao je da zatvore oči ili stanu u kut. Spomenuta učenica kasnije je ispričala ocu nešto drugo.

- Rekla je da je učitelj prije svog izlaganja zamolio muslimanske učenike da dignu ruke i izađu iz učionice. Ona je Onda je kazala je je dva dana, na zahtjev profesora bila isključena iz škole. Profesor je na sudu žestoko negirao da je tražio od muslimanskih učenika da se identificiraju i napuste učionicu. S druge strane, tvrdi - sugerirao im je da ne gledaju, potvrdio je francuski tužitelj za antiterorizam Jean-Francois Ricard

Dvoje učenika osumnjičeni za terorizam

Međutim, na društvenim mrežama je osvanuo video na kojem 13-godišnjakinjin otac optužuje profesora za diskriminaciju i širenje islamofobije koji je vidio i tek punoljetni čečenski migrant Anzorov. Platio je dvojici učenika da mu otkriju tko je taj profesor, pratio ga kući i odrubio mu glavu. Anzorova je ubrzo ubila policija, a među osumnjičenima za terorizam, našlo se i dvoje učenika.

Majka jednog od optuženih učenika tvrdi kako je njezin sinu, dok je bio na autobusnom stajalištu došao prijatelj i rekao: Gle, onaj mi je čovjek dao 300 eura u novčanicama po 10 eura - kako bi mu rekao tko je gospodin Paty. Ubojicu je, dodaje majka vidio u maloj ulici ispred škole kako se skriva iza automobila.

Laži 13-godišnjakinje 

Mjesecima kasnije, doznalo se da su neki od učenika priznali policiji da 13-godišnjakinja čija je laž pokrenula tragični slijed događaja nije ni bila na satu jer je zapravo suspendirana s nastave zbog lošeg ponašanja i bježanja iz škole. Na pitanje zašto je lagala, odgovorila je: Da bih konačno postojala u očevim očima. Uvijek me uspoređuje sa sestrom blizankom koja je marljivija u školi i nisam ga htjela razočarati.

- Postojala je prva faza, faza laži i druga faza - faza istine. Danas me zanima faza istine te da javnost da se radi o djevojčici staroj 13 godina. Ona duboko žali zbog svega što se dogodilo i pokušava se ponovno izgraditi. Ona nikad nije bila s tim čovjekom i nikad nije željela smrt gospodina Patyja, tvrdi Mbeko Tabula, odvjetnik djevojčice.

Reakcija arapskog svijeta i još jedan zločin u Nici


Zločin je izazvao šok i prosvjede građana diljem zemlje. Francuska mora jamčiti slobodu izražavanja i snažno se suprostaviti političkom islamu i islamizmu, poručio je predsjednik Emmanuel Macron, nakon čega su ga napali čelnici iz arapskog svijeta, posebno turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. A onda je krajem istog mjeseca, 21-godišnji migrant iz Tunisa izveo napad nožem u bazilici Notre-Dame u Nici. Jednoj ženi je odrubio glavu i ubio još dvije osobe.

11. ožujka Francuska je obilježila Dan sjećanja na sve žrtva terorističkih napada. Od masakra u redakciji Charlie Hebdoa u siječnju 2015. u Francuskoj je u islamističkim napadima ubijeno 260 ljudi. Francuska u toj crnoj statistici zauzima prvo mjesto u Europi. U atmosferi podjela oko integracije više od 5 milijuna muslimana i predsjedničkih izbora sljedeće godine, Donji dom parlamenta u kojem većinu imaju Macronovi centristi usvojio je sporni prijedlog zakona protiv "separatizma" i radikalnog islama.

- Borba protiv separatizma je dugo bila nacionalni imperativ. Tragedija i ubojstvo učitelja Samuela Patyja učinila je da ta borba postane moralna nužnost. Ovaj zakon potvrđuje našu težnju za sekularizmom i štiti žrtve separatizma - fizički i na društvenim mrežama, kazao je zastupnik stranke Republika u pokretu Guillaume Vuilletet.

Jača kontrola vjerskih i kulturnih udruga


Zakon bi trebao značajno ojačati kontrolu vjerskih i kulturnih udruga. Među ostalim, da bi suzbili financiranje iz zemalja kao što su Turska, Katar i Saudijska Arabija, zakon zahtjeva da se prijave sve donacije veće od 10 tisuća eura te predlaže strože kriterije za odobravanje školovanja djece kod kuće i to kako bi spriječili da roditelji ispisuju djecu iz javnih škola i upisuju ih u islamske.

- Islam je sjajna religija. Ali postoji i radikalni islam s pomakom. Salafizam, 'Braća muslimani', znamo za njih. Možemo i moramo zatvoriti bogomolje povezane s tim radikalnim pokretima i omogućiti postojanje umjerenih, rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

Kritike s ljevice i desnice, Le Pen dobila prostor

Macrona i njegovog ministra unutarnjih poslova sustižu kritike i s ljevice i s desnice. Jedni optužuju za podilaženje glasačima krajnje desnice preuveličavanjem opasnosti od islamističkih grupa u marginaliziranim imigrantskim zajednicama, a drugi da previđene mjere nisu dovoljne. Tako desnica želi zabraniti nošenje vela, vratiti kontrolu granica i promjeniti pravila o dobivanju državljanstva.

- To je nepodnošljiva ideologija. Potrebno ju je napasti i zlu dati ime. Potrebno je mobilizirati sva sredstva države, ne da remeti islamizam već da ga iskorijeni, smatra predsjednica stranke Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen. Ona je proteklih mjesec teško dolazila do riječi, jer u medijima dominira Vlada i borba s koronavirusom. S raspravama o islamizmu sve više dolazi na svoje.

Predizborne ankete joj prognoziraju ulazak u drugi krug s vodećim Macronom. Ali igranje na ovu kartu neće biti dovoljno, iako se zbog napada na slobodu mišljenja među ljude uvukla nesigurnost. Dok jedni sve više paze na svaku napisanu i izgovorenu riječ, drugi se bore protiv svakog zatiranja slobode.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!