12:47 / 25.03.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Merkel pozvala na povećanje proizvodnje cjepiva

Kancelarka Angela Merkel u Bundestagu

Kancelarka Angela Merkel u Bundestagu

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se za pojačanu proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa u samoj Europskoj uniji. Uoči virtualnog samita Unije, u njemačkom je parlamentu obranila zajednički pristup EU-a borbi protiv pandemije.


- Uz sve poteškoće koje smo imali, mislim da se tijekom pandemije iznova pokazalo kako je dobro da imamo Europsku uniju, rekla je Merkel obraćajući se zastupnicima u Bundestagu uoči samita EU-a.


Pritom je izričito istaknula važnost mehanizma zajedničke nabave cjepiva, no istodobno je naglasila potrebu što veće proizvodnje cjepiva protiv koronavirusa u samoj Europskoj uniji.


- U Velikoj Britaniji proizvodi se za Veliku Britaniju. SAD ne izvozi svoje cjepivo. Zbog toga smo na dulje vrijeme ovisni o onom što proizvedemo u Europskoj uniji, rekla je Merkel i dodala kako to vrijedi i za godine koje dolaze.

Merkel je kazala da su Njemačka i drugi dijelovi Europe usred trećeg vala pandemije. 


- Daljnje širenje zaraze se mora zaustaviti toliko dugo dok je to još moguće, kazala je.


Na početku obraćanja zastupnicima, Merkel je  u ime vlade pozvala sve državne razine u Njemačkoj da budu uspješnije u borbi protiv pandemije koronavirusa.


- Budemo li se opustili ne temelju onog što smo dosad postigli, to neće biti dovoljno. Moramo biti fleksibilniji i brži svugdje gdje je to moguće, upozorila je kancelarka aludirajući na usporeni proces cijepljenja i testiranja u Njemačkoj.

Ukazala je na slabe točke u sustavu komunikacije između savezne i pokrajinskih razina


- Mjeseci pandemije pokazali su goleme slabe točke u funkcioniranju naše zajednice. Moramo biti bolji kao federacija, rekla je Merkel.


Pozvala je na više optimizma u borbi protiv pandemije.


- Nemoguće je nešto postići ako se vidi samo crno. Pobijedit ćemo ovaj virus, istaknula je kancelarka te dodala da, kad je proces cijepljenja u pitanju, vidi svjetlo na kraju tunela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!