12:23 / 07.12.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Njemačke stranke potpisale koalicijski ugovor prije primopredaje vlasti

Njemačke stranke potpisale koalicijski ugovor

Njemačke stranke potpisale koalicijski ugovor

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Njemački Socijaldemokrati (SPD), Zeleni i Slobodni demokrati (FPD) potpisali su u utorak sporazum kojim se utvrđuje kako ubrzati zelenu tranziciju i modernizirati najveće njemačko gospodarstvo, kada nova vlada preuzme dužnost.  

Nova tročlana koalicija, prva između ovih triju partnera na nacionalnoj razini, okončat će 16 godina vladavine konzervativne vlade predvođene Angelom Merkel, koja se nije htjela kandidirati za četvrti mandat na izborima u rujnu.


SPD-ov Olaf Scholz trebao bi u srijedu biti potvrđen za kancelara u donjem domu njemačkog parlamenta Bundestagu i službeno preuzeti dužnost.


Pod sloganom "Usudi se više napredovati" vodeći članovi triju stranaka potpisali su pred televizijskim kamerama sporazum od 177 stranica.


- Ovo treba biti jutro za novi početak, rekao je prilikom potpisivanja Scholz.


Čelnik liberala (FPD) Christian Lindner kazao je da je prošlih nekoliko tjedana bilo namijenjeno dogovorima, a da je sada vrijeme za akciju.


- Od ovog tjedna želimo raditi na postizanju napretka. Nemamo nikakvih iluzija, suočeni smo s velikim izazovima, istaknuo je.


Stranke su u studenome predstavile zajednički sporazum, no stranačka baza triju stranaka trebala ga je odobriti prije potpisivanja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!