Otklonjena posljednja prepreka: Njemačka u srijedu dobiva novu vladu

23:02 / 06.12.2021.

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Njemačka dobiva novu vladu

Njemačka dobiva novu vladu

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Otklonjena je i zadnja prepreka - Njemačka za dva dana dobiva novu vladu. Posljednja članica tzv. semafor-koalicije poduprla je sporazum koalicije. Socijaldemokrat Olaf Scholz naslijedit će kancelarku Angelu Merkel, njezin CDU i sestrinski CSU prvi put nakon 16 godina neće biti dio vlasti.

Kao posljednji od tri partnera u budućoj njemačkoj vladi, nakon socijaldemokrata i liberala, koalicijski sporazum odobrili su i Zeleni. Deset dana glasovalo se putem interneta, 86 posto članstva koje se odazvalo, podignulo je palac gore.

- Vanjskopolitička situacija je dramatična. Pred Njemačkom, kao dijelom Europe, velik je izazov - biti glasan i zauzeti stav, te se uključiti u diplomaciju na najvišoj razini. Najveći politički zadatak naše generacije jest pomiriti ekološka i ekonomska pitanja. Taj zadatak imaju sva ministarstva, on se provlači kroz koalicijski sporazum. Uza sve druge krize, bit će to sigurno glavni test izdržljivosti za buduću njemačku vladu, izjavio je Robert Habeck, budući njemački vicekancelar i ministar ekonomije (Zeleni).

Dok broj novozaraženih u četvrtom valu raste diljem Njemačke, mediji objavljuju nacrt zakona kojim navodno buduća vlada od 16. ožujka želi uvesti obvezno cijepljenje za sve zaposlene u zdravstvenim ustanovama. Uz poruku kako je pandemija daleko od kraja i da vjerojatno većina Nijemaca želi da ministarstvo zdravstva vodi stručnjak, budući kancelar na to mjesto imenuje epidemiologa.

- Bit će to važno ministarsko mjesto. Moramo se boriti protiv pandemije, koja će trajati dulje nego što mnogi misle, ali izdržat ćemo. Glavnu, no ne i jedinu ulogu u toj borbi imaju cjepiva, istaknuo je Karl Lauterbach, epidemiolog, budući njemački ministar zdravstva (SPD).

Scholzova vlada bit će prva poslijeratnoj Njemačkoj koja će imati ministricu vanjskih poslova, ali i unutarnjih, pod čijom će kontrolom biti i obavještajne službe. Žena preuzima i Ministarstvo obrane.

- Za mnoge je moja kandidatura za ministricu obrane iznenađenje. Za mene je to prije svega, dragi Olafe Scholzu, znak golemog povjerenja i na tome zahvaljujem. To je i izazov. Oni koji me znaju, poput Olafa Scholza, znaju da volim velike izazove, rekla je Christine Lambrecht, buduća njemačka ministrica obrane (SPD).

Takozvana semafor-koalicija donosi veliki politički zaokret, dugoročno i socijalni u najmoćnijoj europskoj ekonomiji. Društveno pravednija, liberalnija Njemačka s klimatskim promjenama kao središnjom temom.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!