14:00 / 24.11.2021.

Autor: HRT/IMS/Hina/J.L.

Novi incidenti na poljsko-bjeloruskoj granici

Migrantska kriza na poljsko-bjeloruskoj granici

Migrantska kriza na poljsko-bjeloruskoj granici

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

Migranti su pokušali probiti granicu na poljsko-bjeloruskoj granici u najmanje dva navrata u utorak navečer, objavila je poljska granična straža. Napetosti su još uvijek prisutne usred diplomatskog pritiska poljskog premijera koji obilazi zemlje EU-a.

Iako se smanjio broj migranata na granici, Varšava je objavila da ponovljeni incidenti ukazuju na moguću promjenu taktike Minska, ali ne i na odustajanje Minska od korištenja migranata koji bježe s Bliskog istoka i drugih područja kao oružja u sporu s Europskom unijom.

Poljska granična straža objavila je na Twitteru da se skupina od stotinu migranata pokušala probiti u utorak oko 18 sati, a na videosnimci priloženoj uz tvit vidi se uništen dio ograde na granici i naoružani vojnici s druge strane.

Granična straža objavila je da je druga skupina od 40 migranata dvaput pokušala probiti granicu blizu sela Mielnik. Bacali su kamenje, grane i šok granate na poljske snage.

Ozlijeđen je vojnik blizu Mielnika, rekla je glasnogovornica Granične straže Anna Michalska za državnu novinsku agenciju PAP.

- Jedan vojnik ozlijeđen je u glavu. Pružena mu je liječnička pomoć, rekla je Michalska.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki u međuvremenu je u utorak posjetio Budimpeštu i Zagreb, potom Pariz, a kasnije u srijedu ide u Ljubljanu.

On nastoji osnažiti europsko jedinstvo u oštrom stavu prema Bjelorusiji i Rusiji.

Human Rights Watch: I Bjelorusija i Poljska krive za kršenja ljudskih prava

Nevladina organizacija Human Rights Watch optužila je Bjelorusiju i Poljsku za teška kršenja ljudskih prava migranata i tražitelja azila na granici između dviju zemalja.

Po izvješću HRW-a, dvije vlade imaju obvezu spriječiti nove smrtne slučajeve, osiguravajući redovit pristup humanitarne pomoći ljudima blokiranima u pograničnom području.

Istražitelji HRW-a kazali su da su razgovarali s 19 ljudi koji su im kazali da su neke od njih poljski pogranični čuvari otjerali, ponekad koristeći silu.

HRW ističe da su ta protjerivanja kršenja prava na azil predviđenog europskim zakonodavstvom i poziva EU da počne iskazivati solidarnost sa žrtvama s obje strane granice, koje pate i umiru.

Kad je riječ o Bjelorusiji, nevladina organizacija upozorava da su nasilje, nehumano i ponižavajuće postupanje kao i pritisak bjeloruskih pograničnih čuvara česti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!