Morawiecki: Migrantska kriza najgori pokušaj destabilizacije Europe od hladnoga rata

21.11.2021.

13:10

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Migranti na poljsko-bjeloruskoj granici

Migranti na poljsko-bjeloruskoj granici

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

Poljski premijer obišao je Litvu, Latviju i Estoniju te rekao da je migrantska kriza na granici između Poljske i Bjelorusije "najgori pokušaj destabilizacije Europe" od hladnoga rata. Optužio je bjeloruskog predsjednika za pokretanje hibridnog rata protiv Europske unije. Poljska granična policija objavila je da je i danas bilo pokušaja nelegalnog prelaska granice.


Granica Poljske i Bjelorusije. Migrantski kampovi su uklonjeni ali, tvrde poljske sigrnosne snage, Bjelorusija i dalje usmjerava manje grupe migranata na nekoliko graničnih prijelaza... U protekla 24 sata bilježe 208 pokušaja ilegalnog prelaska granice.

- Kamioni su stizali na poljsko-bjelorusku granicu, iz njih bi istrčali deseci stranaca, procjenjujemo da ih je moglo biti oko 100. Nasilno su i ilegalno pokušali prijeći granicu, bacali su kamenje... taj je pokušaj spriječen, rekla je Ewelina Szczepanska, glasnogovornica Granične službe Republike Poljske.

EU ne odustaje od tvrdnji da autoritarni bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko organizira graničnu krizu s Poljskom, Litvom i Latvijom, kao odmazdu za sankcije uvedene njegovoj državi zbog brutalnog obračuna s protivnicima režima.

Tijekom nedjeljne blic turneje baltičkim državama, poljski premijer još jednom ukazuje na napetosti koje rastu od Bjelorusije do Ukrajine, upozorava na "apetit Moskve za ponovnom izgradnjom carstva".

- Migracijska kriza je samo jedan dio velike političke krize u kojoj će Lukašenko sa svojim pravim vođom a mislim da nitko ne sumnja da je to predsjednik Putin nastaviti takve akcije, rekao je Mateusz Morawiecki, premijer Republike Poljske.

Nastojanje premijera Morawieckog da koordinira odgovor regije na, kako je opisao, prvi takav pokušaj destabilizacije Europe od kraja Hladnog rata prije trideset godina, uslijedio je nakon upozorenja američkih dužnosnika da Rusija možda razmišlja o potencijalnoj invaziji na Ukrajinu.


- Istočna granica Poljske trenutno je suočena s novom vrstom rata. Rat koji koristi migrante kao oružje, gdje su dezinformacije, također, oružje. To je hibridni rat, rekao je Morawiecki.

Kremlj negira bilo kakvu umiješanost u najnoviju migrantsku krizu. "Ova se histerija umjetno pumpa", citira ruska agencija TASS glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, koji dodaje: "NATO mora zaustaviti svoje provokativne aktivnosti na našim granicama."

- Na granici Bjelorusije i Europske unije ne vidimo smanjenje napetosti, naprotiv, napad ne pokazuje znakove jenjavanja. Pokušaji prelaska granice postali su nasilniji, rekla je Kaja Kallas, premijerka Republike Estonije.

"Razmatraju se koraci koji uključuju sve ozbiljnije ekonomske sankcije, uključujući zatvaranje bjelorusko-poljske granice na poljskoj strani", tvrdi premijer Morawiecki, koji bjeloruskom čelniku "želi dati priliku da napravi korak unatrag i omogući migrantima da se vrate u zemlju porijekla."

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!