10:33 / 22.11.2021.

Autor: HRT/Studio 4/B.V.

"Poljska može reći pravosudni sporovi nisu važni, primamo udarce, spašavamo"

Branimir Vidmarović

Branimir Vidmarović

Foto: HRT / HTV

Migrantska kriza na poljsko -bjeloruskoj granici se ne smiruje. Migranti nastoje ilegalno ući u EU pri tome se ne libe sukoba s Poljskom policijom. Poljski premijer poručuje kako je ovo najteža destabilizacija sigurnosti Europe od „hladnog rata". Branimir Vidmarović, vanjskopolitički analitičar u Studiju 4, među ostalim je rekao kako Poljska tu situaciju koristi za "skupljanje bodova i da spašava od velikog vala". 


Zašto se migrantska kriza na poljsko-bjeloruskoj granici ne smiruje i je li to potencijalno žarište nesigurnosti za Europsku uniju, Branimir Vidmarović, kaže nije i ne mora biti jer je riječ o manjem brojem migranata u usporedi s 2016. i radi se pretežno o obiteljima i onima koji su dospjeli iz uređene države barem na papiru - iz Iraka. 

- Oni nisu onaj pravi sigurnosni rizik kakav je bio nekoć u valu kada je bilo svega i svačega namiješano. Međutim, politički je, jer se radi o migrantima koji stižu iz jednog diktatorskog režima, Aleksandra Lukašenka. Dolaze iz smjera koji nikako nije povoljan. Prihvatiti te migrante barem po poljskoj logici znači ustupiti Lukašenku i priznati poraz. To je sada zapravo psihološka borba i ta migrantska kriza predstavlja rizik za slogu Europe na relaciji istočna Europa - centar, odnosno Njemačka, dodaje. 

Međutim, ilegalni migranti su kaže, dospjevši na neki teritorij postali legalni, neki od njih su pokrenuli procedure i dobili azil i legalne statuse, tako da je ovo škakljiva priča ako je uspoređujemo s 2016. i pitanje je zašto ovo nije ok iako su prošli sve provjere u zračnim lukama, a milijun i pol je bilo ok. Mislim da to ima političku dimenziju. Poljskoj je interesu da se ova kriza nastavi jer dobivaju na važnosti, oni su sada obrambeni zid. 

Mogu li to istrgovati s Bruxellesom s obzirom na pravosuđe i na to da Poljska ne priznaje europske zakonske propise, Vidmarović kaže da to jest ta poveznica i dolazi taj trenutak kada se Poljska može postaviti i reći ti sporovi sada nisu važni, jer mi primamo udarce, mi vas spašavamo od velikog vala. Poljski predsjednik je rekao da Poljska čeka 50 milijuna izbjeglica, preuveličava se i Poljska dobiva te bodove. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!