Omikron već postojao na europskom tlu?

30.11.2021.

19:38

Autor: Dražen Stefanov/Željko Raić/Dnevnik/IMS/HRT

Omikron varijanta koronavirusa, ilustracija

Omikron varijanta koronavirusa, ilustracija

Foto: angellodeco / Shutterstock

Otkriće omikron-soja prijavljuje sve više zemalja koje zatvaraju svoje granice kako bi spriječile njegovo širenje. Strahuje se da postojeća cjepiva nisu učinkovita protiv nove varijante, što bi moglo produljiti pandemiju koja traje već gotovo dvije godine.


Pitanje koje se sve više postavlja je - odakle potječe omikron-varijanta. Jer, iako je otkrivena u Južnoafričkoj Republici, izgleda da je postojala na europskom tlu i prije najnovijeg otkrića. No to ne sprječava sve više zemalja da zatvore svoje granice.

U Španjolskoj, gdje se ovaj tjedan održava opća skupština Svjetske turističke organizacije, Svjetsko prvenstvo rukometašica te finale teniskog Davis Cupa, raste broj osoba inficiranih omikron sojem koronavirusa. U Madridu je potvrđen drugi slučaj, u Barceloni su preliminarni rezultati ukazali na također dva slučaja i sve upućuje da je omikronom zaražena i osoba u Valladolidu.

Španjolska je odmah nakon prvog slučaja uvela nove mjere. "Postoji samo jedan recept za pobjedu: cijepljenje, prevencija, cijepljenje, nošenje maski. Samo to", kazala je Isabel Rodriquez, glasnogovornica španjolske vlade. Naravno i zabrana putovanja, odnosno zabrana ulaska strancima.

Japan je opet zatvorio svoje zračne luke za strane turiste i poslovne ljude.

Britanski premijer Boris Johnson, opet na punktovima za cijepljenje, motivira građane, svjestan opasnosti od omikrona.

- Ma koliko god bila velika opasnost od omikrona, cijepljenje je jedini način. Ono nam daje zaštitu, poručuje i dodaje: "Naš položaj u borbi protiv koronavirusa danas je nemjerljivo bolji nego prije godinu dana. Trenutačno poduzimamo odgovarajuće mjere opreza dok naši znanstvenici detaljno ne istraže omikronov kod".

Nizozemci su, pak, uputili pomalo zbunjujuću vijest.

Potvrdili su da je novi omikron-soj koronavirusa u njihovoj zemlji bio prisutan i prije nego što su sletjela dva zrakoplova s 14 zaraženih putnika iz Južne Afrike.

- Zapravo, 19. studenoga je prvi dan kada je potvrđen pozitivan test na varijantu omikrona, no istraživanje koje smo upravo sada započeli zasigurno bi moglo dovesti i do potvrde ranijih infekcija, izjavila je 
Chantal Reusken iz nizozemskog Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Istodobno, europski medicinski regulator priopćio je kako bi mogao odobriti cjepiva prilagođena zaštiti od varijante omikron u tri do četiri mjeseca, ako bude potrebno, no da ipak treba i dalje vjerovati u postojeća cjepiva. 

- Važno je ponavljati poruku da nam aktualno cjepivo daje zaštitu. Ali isto tako moramo se pripremiti za nove scenarije, ako se dogodi nešto nepredvidivo, kaže Emer Cooke, izvršna ravnateljica Europske agencije za lijekove (EMA). Agencija na temelju stručne analize daje korektnu projekciju.

U jeku rasprave o mogućim novim mjerama u Njemačkoj, budući kancelar Olaf Scholz založio se za uvođenje obveznog cijepljenja i najavio da bi o tome mogao odlučivati parlament. U Norveškoj se produljuje mjera izolacije za one pozitivne na Covid, dok je Grčka uvela obvezu cijepljenja starijih. Švicarska i Finska također razmatraju mogućnost pooštrenja mjera kako bi izbjegli posljedice novog vala.

Vladimir Putin, iako njegovi stručnjaci tvrde da su ruska cjepiva dovoljna, rekao je da je vlada dobila točno određen zadatak - napraviti akcijski plan koji će biti konkretna reakcija na nekontrolirano širenje omikron-varijante.

I Kina slijedi Rusiju. Svjesni su rizika.

Kina je priznala da im je nova varijanta koronavirusa nazvana omikron, sinonim za dodatne poteškoće u organizaciji Zimskih olimpijskih igara koje će se u Pekingu održati od 4. do 20. veljače. Odlučili su, stoga reagirati odmah.

Xu Wenbo
, ravnatelj kineskog instituta za kontrolu zaraznih bolesti rekao je da se radi na novom cjepivu kojim bi se trebalo zaustaviti širenje omikrona te da je sve u ranoj fazi, ali da ide uspješno.

Slovensko zdravstveno povjerenstvo potvrdilo je da je cjepivo Johnson i Johnson prouzročilo smrt 20-godišnjakinje dva tjedna nakon cijepljenja u rujnu ove godine. Komisija je preporučila prestanak korištenja Johnsonova cjepiva u Sloveniji. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!