Otvoreno: Tko će naslijediti Angelu Merkel?

20.09.2021.

22:33

Autor: V.K./Otvoreno/IMS/HRT

Otvoreno

Otvoreno

Foto: HRT / HTV

Tko će nakon 16 godina naslijediti Angelu Merkel na čelu Njemačke? Kako će zaokret u politici utjecati na odnose u Europskoj uniji? Što je američki predsjednik Joe Biden poručio Uniji s novim vojnim paktom s Australijom i Velikom Britanijom? Nakon što je opozvao diplomate u SAD-u i Australiji, koliko daleko je spreman ići francuski predsjednik Emmanuel Macron? 

Galerija
Senada Šelo Šabić, Foto: Otvoreno/HTV
Goran Bandov, Foto: Otvoreno/HRTVlatko Cvtila, Foto: HRT/HTVRobert Barić, Foto: HRT/HTVTihomir Vinković, Foto: HRT/HTV

O tome su govorili gosti emisije Otvoreno, urednice i voditeljice Zrinke Grancarić, dr. sc. Senada Šelo Šabić, Institut za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu,doc. dr. sc. Robert Barić, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Sveučilišta VERN u Zagrebu, prof. dr. sc. Goran Bandov, Sveučilište u Zagrebu i Tihomir Vinković, dopisnik HRT-a iz Bruxellesa.

Bandov je rekao kako smatra da je najvjerojatnije da će Olaf Scholz potvrditi svoj status favorita na dan izbora. I to ne samo zbog njega. Već i stoga što Zeleni naginju koaliciji s njim.

- Ako se desi ono o čemu ove dvije stranke sanjaju, njima neće biti potreban treći partner, ali i ti treći partneri se već na neki način nude rekao je.

Sve debate su pokazale prilična preklapanja u programima socijaldemokrata i zelenih. Šelo Šabić je rekla kako se ovdje već nazire mogućnost za dogovor i oni su to najavili.

- Njihove su srodne progresivne politike, kao što je podizanje minimalne plaće i podizanje poreza za najbogatije, s čime se liberali ne slažu i to će biti prepreka koaliciji, naglasila je i dodala kako se najveća prepreka za lijeve pokazivala namjera da Njemačka izađe iz NATO saveza.Koliko su u tome spremni napraviti kompromis ostaje za vidjeti.

Na pitanje što je Annalenu Baerbock stajalo početne popularnosti, Šelo Šabić je istaknula kako su njemački građani konzervativni i bez obzira na njezinu mladost i entuzijazam, oni su odlučili da žele iskusnog političara koji će se moći nositi sa širim globalnim izazovima.

Cvrtila je rekao da ako se na izborima dogodi ono što sada predviđaju ankete, dogovor između SPD-a i Zelenih bi trebao biti lagan.

- Karakteristika njemačkih postizbornih situacija je ta da se stvaraju koalicije te da se u njima ide do detalja i kompromisi znaju biti teški, ali se sve dogovori i nakon toga politika normalno funkcionira, naglasio je.

Barić: Završetkom vladavine Angele Merkel završava velika era 

Završetkom vladavine Angele Merkel završava era ne samo za Njemačku već i za EU. Što se tiče zaokreta u politici Barić je rekao kako nakon 16 godina, EU si više ne može priuštiti stil vođenja kakav je imala Merkel.

- Merkel je pružala vodstvo zasnovano na traženju kompromisa, smirivanju situacije i izbjegavanju sukoba. To je bio problem, rekao je i dodao kako bez obzira na proklamirane zaštite vrijednosti EU, Njemačka je pod njenim vodstvom na prvo mjesto stavljala svoje komercijalne i geoekonomske interese, naglasio je.

Barić smatra da Angela Merkel nije strateški razmišljala o tome kakva bi trebala biti uloga Njemačke u EU. Rekao je kako je sada EU u problemima što se tiče vanjskih partnera.

- Bilo tko da dođe nakon nje, morat će se pozabaviti s 3 ključna pitanja što se tiče budućnosti unije. Prvo što da se radi sa sve većim jazom istok-zapad, starih i novih članica unije, drugo pitanje je pitanje neoliberalne demokracije u Poljskoj i Mađarskoj iza koje se krije mnogo veći problem nepoštivanja vrijednosti unije. Treći je problem vanjsko djelovanje EU, zato što članice imaju različite percepcije sigurnosnih prijetnji i izazova, istaknuo je.

Cvrtila govori kako je Merkel bila predvodnik u rješavanju ključnih pitanja u rješavanju izazova koje je imala EU.

- Uvijek je veliki problem kada takvi lideri odlaze, istaknuo je.

Šelo Šabić se ne slaže s tim da je Merkel kriva za sve probleme EU, zato što, kako kaže, bez obzira na snagu Njemačke, ona je samo jedna od članica.

Na pitanje kako u Bruxellesu gledaju na odlazak Angele Merkel, Tihomir Vinković je rekao kako smatraju da je 2015. godine bio veliki poraz njene politike kada je htjela dovesti izbjeglice i tu je došlo do raskola.

- 2019. godine ona je s francuskim predsjednikom Macronom nakon sastanka G7 u Japanu, pokušala nametnuti osobu koja će preuzeti EK, no male zemlje su se uspjele izboriti da to ne bude Timmermans, rekao je i dodao kako u ovom trenutku nema očekivanja da će se njezinim odlaskom dogoditi velike promjene tko god došao na njeno mjesto.

Bandov govori kako Olaf Scholz čovjek grada Hamburga i on je pravnik koji se bavi socijalnim i radnim pravom, a to je područje u kojem su socijaldemokrati dobili biračku masu na početku, ali to je područje u kojem i danas traže svoje potencijalne birače.

Cvrtila: Početak geostrateškog preslagivanja

Na pitanje gledamo li početak geostrateškog preslagivanja Cvrtila je rekao kako je stvaranje saveza dokaz da je preslagivanje u tijeku.

- Savez koji je stvoren je otvoren i ne samo politički već i vojno. U pozadini je nabava podmornica na nuklearni pogon, što znači jačanje vojnih kapaciteta Australije, što bi moglo izazvati i daljnje naoružavanje ne samo Kine, naglasio je i dodao kako će i dalje biti zategnuti odnosi Kine i SAD-a.

- Sada se vidi kako EU nema samostalnost i osviještenost koja bi njezina uloga trebala biti u svijetu. Nema osviještenu politiku ni prema Kini, ali ni prema drugim strateškim takmacima i sada je ostala sama, govori te dodaje kako ju SAD prestale polako biti jamac europske sigurnosti.

Na pitanje tko je koga prevario u ugovoru s podmornicama, Barić je rekao kako je Francuska bila žestoka, mada je Australija već neko vrijeme ukazivala na to da s tim poslom nešto nije u redu.

Šelo Šabić: Vrijeme je da EU odraste

Šelo Šabić je rekla kako očekivanje da će promjenom u američkoj administraciji doći do potpune promjene njihovog kursa što se tiče EU, bilo je potpuno naivno.

- Joe Biden se zalaže za dobre odnose s EU, ali oni su jasno artikulirali da je Kina primarni neprijatelj i u tom smislu očekuju suradnju s EU u stvaranju zajedničkog stava prema Kini, istaknula je.

- Mislim da je krajnje vrijeme da EU odraste u sigurnosnom i obrambenom smislu i da shvatimo koji je naš okvir koji možemo kontrolirati, naglašava Šelo Šabić.

Šelo Šabić je rekla kako očekivanje da će promjenom u američkoj administraciji doći do potpune promjene njihovog kursa što se tiče EU, bilo je potpuno naivno.

- Joe Biden se zalaže za dobre odnose s EU, ali oni su jasno artikulirali da je Kina primarni neprijatelj i u tom smislu očekuju suradnju s EU u stvaranju zajedničkog stava prema Kini, istaknula je.

- Mislim da je krajnje vrijeme da EU odraste u sigurnosnom i obrambenom smislu i da shvatimo koji je naš okvir koji možemo kontrolirati, naglašava Šelo Šabić.

Cvrtila: EU oduvijek imala svoje izazove

Za kraj, Bandov je rekao da tko god bude nasljednik Angele Merkel ići će sličnim koracima. Glavne točke djelovanja će biti klimatske promjene, održivi razvoj što će Njemačka nametnuti i svim drugim članicama EU.

Vinković je istaknuo kako će Merkel nekima nedostajati kao energična i kreativna osoba, a drugi će pak biti sretni što odlazi.

Izazov za EU će biti odnosi u njoj, odnosno pitanje vrijednosti i pravne stečevine, naglasio je Barić.

Šelo Šabić je istaknula kako je EU došla do situacije u kojoj je potpuno svjesna problema unutar unije.

- Ako nećemo u godinama koje dolaze imati snage rješavati probleme unutar organizacije, mislim da EU nema dobru budućnost, rekla je.

Cvrtila je zaključio kako je EU oduvijek imala svoje izazove i ako uspije stvoriti unutarnju konsolidaciju, stvorit će i globalni utjecaj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!