08:25 / 13.11.2021.

Autor: T.D./HRT/Hina

Portugal ne dopušta šefovima da 'cimaju' radnike nakon posla

Tekstualne i elektroničke poruke izvan radnog vremena

Tekstualne i elektroničke poruke izvan radnog vremena

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Portugal je zabranio šefovima da šalju radnicima tekstualne i elektroničke poruke izvan radnog vremena, kao dio novog zakonskog paketa koji se popularno naziva "pravo na odmor", javio je BBC.

Ta je odluka dio zakonskih izmjena donesenih kako bi se uravnotežio privatni i profesionalni život, posebno vezano uz činjenicu da mnogi radnici rade od doma. 

Kompanije s više od 10 zaposlenika mogle bi se suočiti s kaznom ako kontaktiraju djelatnike izvan vremena koje je navedeno u njihovim ugovorima o radu.

Donesena su i nova pravila o radu na daljinu za radnike s djecom. Roditelji mogu bez vremenskog ograničenja raditi od kuće, bez da za to zatraže dopuštenje poslodavaca, sve dok im djeca ne napune osam godina.

Kompanije bi mogle uz to biti primorane plaćati i dio troškova rada od kuće, primjerice za struju ili internetske troškove.

S obzirom na to da se kod radnika može javiti osjećaj izoliranosti, od tvrtki se očekuje da redovito organiziraju fizičke sastanke.

Ipak, neki elementi zakonskog paketa nisu prihvaćeni u portugalskom parlamentu, uključivo i "pravo na isključivanje" koje bi omogućilo radnicima da isključe sve uređaje nakon radnog vremena.

Portugalska ministrica rada i socijalne skrbi Ana Mendes Godinho rekla je prošli tjedan na konferenciji u Lisabonu da rad na daljinu mijenja mnoge stvari, a da njegov rast mora biti reguliran.

Ona se nada da će bolja zaštita radnika privući i mnoge strance da dođu raditi u Portugal, rekavši da smatra svoju zemlju "jednom od najboljih mjesta na svijetu za digitalne nomade i radnike na daljinu".

- Želimo ih privući u Portugal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!