Poseban sastanak Europskog vijeća o šestom paketu sankcija Rusiji

08:12 / 30.05.2022.

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Red_Baron / Shutterstock

U Bruxellesu je počeo dvodnevni samit čelnika zemalja Europske unije. Zemlje članice trebale bi, među ostalim, dogovoriti novi paket sankcija Rusiji koji uključuje i ograničenja na uvoz ruske nafte.

HRT-ova novinarka Jasna Paro u središnjem Dnevniku HTV-a rekla je kako su europski lideri na pitanje o embargu na uvoz nafte iz Rusije odgovarali različito, pa i oprečno.

- Ursula von der Leyen rekla je da nije optimistična, Orban je rekao da nije moguće postići kompromis u ovom trenutku, dok su neki drugi lideri, uključujući i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića rekli da Europsko vijeće neće ni danas ni sutra odlučivati o embargu na rusku naftu. Diplomatski izvori kažu da maksimalno što možemo očekivati je političko zeleno svjetlo na posljednji komisijin prijedlog prema kojem bi embargo na rusku naftu obuhvatio naftu koja dolazi morskim putem, rekla je Paro. 

Dodala je i da bi prema tom posljednjem prijedlogu Komisije i Hrvatska mogla računati na izuzetak još neko vrijeme, a u tekstu se spominje osma mjeseci, tijekom kojih bi mogla uvoziti vakumsko plinsko ulje iz Rusije koje je nužno potrebno riječkoj rafineriji za proizvodnju dizela.

Čelnici država članica EU-a nastojat će podržati prijedlog o zabrani uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima s privremenim izuzećem za naftu koja se dostavlja naftovodom Družba.

Riječ je razvodnjenom prijedlogu u odnosu na prvobitni plan Europske komisije, koja je predložila potpunu zabranu uvoza ruske nafte do kraja ove godine. Prijedlogom da se iz zabrane uvoza privremeno izuzme nafta koja se doprema naftovodom Družba nastoji se pridobiti Mađarska, koja je glavna prepreka za konsenzus o šestom paketu sankcija.

Europsko vijeće cilja danas postići politički dogovor o embargu na rusku naftu. Taj embargo pokrit će više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije, rekao je prije početka samita diplomatski izvor koji je želio ostati neimenovan.

Neka privremena izuzeća dobile su još neke države kako bi se zajamčila sigurnost opskrbe.

Prema prijedlogu Europske komisije i Hrvatska bi mogla nastaviti dobavljati vakuumsko plinsko ulje za potrebe rafinerije u Rijeci pod uvjetom da nema alternative iz drugih izvora.

Prijedlog o razvodnjenim sankcijama dogovoren je u ponedjeljak na sastanku Corepera i upućen je čelnicima država članica koji se sastaju kasnije popodne koji ga mogu prihvatiti, odbaciti ili promijeniti.

U nacrtu zaključaka se ne precizira koliko bi trajalo privremeno izuzeće za sirovu naftu koja se dostavlja naftovdom, nego se kaže da bi ta privremenost trebala biti okončana što je moguće prije.

Orban: Izuzeće naftovoda Družba dobar prijedlog, ali Mađarska treba jamstvo

Prijedlog da se uvoz nafte koja se dostavlja naftovodom izuzme iz zabrane uvoza predstavlja dobar pristup, ali Mađarska treba jamstvo da će imati osiguran uvoz nafte u slučaju incidenta s naftovodom Družba, izjavio je u ponedjeljak mađarski premijer Viktor Orban.


Prijedlog da se naftovod izuzme iz embarga predstavlja dobar pristup, ali nije dovoljan. Mađarska treba jamstva da će imati alternativni dobavni pravac u slučaju nekog incidenta s naftovodom u Ukrajini, rekao je Orban prije početka samita čelnika država članica EU-a u Bruxellesu.

Nedavno je savjetnica ukrajinskog ministra za energiju Olena Zerkal rekla da bi nešto moglo dogodit s naftovodom Družba koji prolazi kroz Ukrajinu ako Mađarska i dalje bude blokirala šesti paket sankcija koji uključuje zabranu uvoza nafte iz Rusije.

Orban je optužio Europsku komisiju da je stvorila problem jer je predložila sankcije prije nego što se konzultirala s državama članicama. Istaknuo je da najprije treba naći rješenje za mađarski problem opskrbe energijom i tek onda uvesti sankcije.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izrazila je sumnju da se na samitu čelnika EU-a u ponedjeljak i utorak može postići suglasnost o naftnom embargu.

Nemam velika očekivanja da će to biti riješeno u sljedećih 48 sati, ali sam sigurna da će nakon toga biti mogućnosti za dogovor, rekla je von der Leyen prije početka samita.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!