Povjerenik za socijalna prava: Cijepljenje je rješenje

16.09.2021.

12:55

Autor: Hina/A.P.C.

Zgrada Europskog parlamenta u Strasbourgu

Zgrada Europskog parlamenta u Strasbourgu

Foto: Moritz D. / Pixabay

Europska unija dovoljno je brzo djelovala kako bi suzbila socijalne posljedice krize izazvane pandemijom koronavirusne bolesti i za najranjivjije skupine, no cijepljenje je jedino trajno rješenje,  je ustvrdio je u raspravi s europarlamentarcima povjerenik Europske komisije za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit. 

- EU je pokazao solidarnost, ublažili smo učinke, ali disproporcionalno je s posljedicama pandemije suočena ranjivija skupina. Do 2030. za cilj imamo prije svega smanjiti siromaštvo, a za to Komisija ima već spremne mjere, ustvrdio je Nicolas Schmit na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. 


Istaknuo je da su tim mjerama obuhvaćene sve ranjive skupine, a posebno žene na prvoj liniji obrane od bolesti COVID-19.  U raspravi sa zastupnicima o mjerama koje je Komisija poduzela radi bi ublažavanja negativnih socijalne posljedice pandemije, Schmit je istaknuo cijepljenje kao izlaz. 


- Potrudili smo se da cjepivo bude na raspolaganju svima, ali postoje nejednakosti po pitanju procijepljenosti. Na razini Europske unije ne vlada preveliko zadovoljstvo brojem cijepljenih, pa apeliram na pokretanju u tom smislu, rekao je povjerenik za socijalna prava u raspravi održanoj u srijedu navečer u Strasbourgu.Zastupnička pitanja o pomoći ugroženim skupinama


Zastupnici Europskog parlamenta uputili su Europskoj komisiji pitanja o provedbi postojećih sustava financijske pomoći najugroženijim skupinama, odnosno onima koji su već prije bili slabijeg imovinskog stanja, ženama na prvoj liniji obrane od pandemije, kao i mladima i djeci.


- Kad će se i koliko transparentno iznijeti uspjeh dosadašnjih planova oporavka poput programa SURE, koliko je Europa spremna za sve buduće pandemije te što se sve  planira provesti slijedeće godine, koju je Komisija proglasila godinom mladih, bila su neka od pitanja eurozastupnika. 


Glede SURE mehanizma, kojim je 30 milijuna ljudi zadržalo svoja radna mjesta, povjerenik Nicholas Schmit najavio je da će krajem ovog mjeseca Europska komisija podnijeti izvješće o praćenju novca koji je dodijeljen tim programom. Francuska eurozastupnica Leila Chaibi kritizirala je najavu predsjednice Komisije Ursule von der Leyen da će 2022. godina biti godina mladih jer, kako je kazala, nije spomenula konkretne mjere koje će se tim povodom za mlade donijeti.Sinčić - covid potvrde sredstvo su ucjene


Hrvatski eurozastupnik Ivan Vilibor Sinčić osvrnuo se na izglasavanje korištenja zelene digitalne potvrde.


- Kad se izglasavala covid putovnica rečeno je da će to biti pomoćno sredstvo, a ne uvjet za kretanje, međutim postalo je sredstvo ucjene, prisile i segregacije. U Sloveniji više bez zelene potvrde ne možete ući u bolnicu ili trgovački centar, rekao je. 


 Dodao je da je maska sredstvo segregacije. Potkrijepio je to primjerom iz Hrvatske gdje jedan osnovnoškolac ne želi nositi masku i zbog toga, kazao je, ne može u školu, čime mu se krše ustavna prava.


- Samo građanskim otporom ovome možemo stati na kraj, zaključio je Sinčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!