Sanchez će tražiti povjerenje parlamenta za formiranje nove vlade

16.08.2023.

16:09

Autor: I.Z./HRT/Hina

Vršitelj dužnosti španjolskog premijera Pedro Sanchez

Vršitelj dužnosti španjolskog premijera Pedro Sanchez

Foto: Nacho Doce / REUTERS

Vršitelj dužnosti španjolskog premijera Pedro Sanchez rekao je danas da namjerava tražiti potporu Donjeg doma parlamenta za formiranje nove vlade nakon neuvjerljivih izbora 23. srpnja.

- Tražit ću povjerenje parlamenta za formiranje progresivne vlade, rekao je Sanchez u obraćanju zastupnicima svoje Socijalističke stranke (PSOE).

Sanchez je rekao da će PSOE, koja je bila druga po osvojenim mjestima na parlamentarnim izborima u srpnju, prvo nastojati izabrati sutra predsjednika Donjeg doma parlamenta. 

Ni lijevi ni desni blok nisu osvojili većinu na tijesnim izborima u srpnju. I konzervativna Narodna stranka (PP), kao i PSOE pregovaraju s manjim strankama kako bi formirali vladu. Sanchez, koji je prvi put preuzeo vlast 2018. godine, bio je na vlasti od početka 2020. zahvaljujući manjinskoj koaliciji s ljevičarskom strankom Podemos.

Sanchez danas nije otkrio tko će mu biti koalicijski partneri, ali je ranije rekao da se namjerava udružiti s ljevičarskim savezom Sumar u kojemu je i Podemos.

Katalonske separatističke stranke Katalonska republikanska ljevica (ERC) i Zajedno za Kataloniju pokazat će se kao ključne za formiranje vlade. ERC će najvjerojatnije poduprijeti socijalističkog premijera Pedra Sancheza, no s novim prebrojavanjem glasova koje je potvrdilo izborno povjerenstvo, to bi trebalo učiniti i sedmero zastupnika stranke Zajedno za Kataloniju.

Bivši katalonski premijer Carles Puigdemont poručio je krajem srpnja da će njegova stranka dati glasove aktualnom španjolskom premijeru samo ako se postigne dogovor o "sukobu između Katalonije i Španjolske".

- Onaj tko misli da će pritiskom ili izravnim političkom ucjenom dobiti neku taktičku korist, vara se, napisao je Puigdemont na društvenim mrežama.

- No potrebno je pregovarati o uvjetima pod kojima se mora riješiti sukob između Katalonije i Španjolske, dodao je.

Premda u priopćenju nije jasno naveo, Puigdemont i stranka Zajedno za Kataloniju traže dogovorni referendum o neovisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku zemlje. Ta stranka je prošli tjedan kao uvjet spomenula i "amnestiju" za osuđene i optužene članove bivše katalonske vlade.

Ne dobije li Španjolska do listopada novu vladu, više od 37 milijuna birača izaći će na nove izbore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!