Scholz: Putin je kriv za nepoštovanje ugovora, ali prebrodit ćemo zimu

04.09.2022.

14:30

Autor: HRT/Hina

Olaf Scholz

Olaf Scholz

Foto: Pool / Reuters

Ruski predsjednik krivac je za gospodarske teškoće s kojima se Njemačka suočava, rekao je u nedjelju kancelar Olaf Scholz pri najavi paketa mjera za ublažavanje rasta životnih troškova.

- Putinova Rusija prekršila je ugovore. Već neko vrijene ne ispunjava obveze o isporukama i Rusija više nije pouzdan dobavljač energije, rekao je Scholz.

Protok plina koji isporučuje ruska energetska tvrtka Gazprom smanjivan je zadnjih mjeseci, a u petak je objavljeno da se prekida na neodređeno vrijeme zbog curenja ulja u kompresorskoj stanici.

Smrt i razaranje u Ukrajini najteže su posljedice Putinova rata, rekao je Scholz pri čemu je izrazio empatiju za Nijemce koji strahuju od rasta cijena.

- Uzrok te vrlo, vrlo teške situacije je ruska invazija na Ukrajinu, rekao je njemački kancelar, no završio je optimističnom porukom: "Prebrodit ćemo zimu, Berlin se za to dugo pripremao".

Njemačka vlada u nedjelju je objavila da će osigurati više od 65 milijardi eura vrijedan paket pomoći svojim građanima kako bi se lakše nosili s povećanim troškovima energenata i inflacijom općenito. 

U nedjelju je ministarstvo gospodarstva objavilo na Twitteru da je punjenje uskladištenog plina u zemlji premašilo 85 posto kapaciteta. Vlada je planirala tu granicu postići 1. listopada, odnosno 95 posto do 1. studenog.

Iako su isporuke putem plinovoda Sjeverni tok 1 sada zaustavljene, skladišta se nastavljaju puniti, rekao je Sebastian Bleschke, čelnik industrijske organizacije za skladištenje energenata. 

Uvoz plina iz Norveške, Belgije i Nizozemske sada je količinski veći od plina koji se slao Sjevernim tokom 1 čak i prije potpune obustave. Međutim, ako se isporuka plina Sjevernim tokom ne nastavi, teško će se dosegnuti 95 posto, rekao je Bleschke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!