Gazprom: Sjeverni tok 1 zatvoren jer curi ulje; EK: To su lažni izgovori

03.09.2022.

19:06

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Lisi Niesner / REUTERS

Ruski Gazprom, usprkos ranijim najavama, ipak danas nije pustio plin prema Europi plinovodom Sjeverni tok 1. Tvrde da iz glavne turbine kompresorske stanice curi ulje. Europska komisija ocjenjuje kako je riječ o lažnim izgovorima. Gazprom nije dao nikakav vremenski okvir kada bi plin mogao ponovno krenuti kroz plinovod. Sjeverni tok 1 najveći je plinovod u Europi koji preko Baltičkog mora ide prema Njemačkoj.

Ima plina - nema plina. Energetske igre se nastavljaju. Ventil Sjevernog toka 1 zatvoren je, a ruski energetski div Gazprom tvrdi da zbog novootkrivenog kvara, curenja ulja, ne može odrediti novi rok za ponovni početak isporuke plina Europi.

- Nema tehničkih rezervi, samo jedna turbina radi. O tome treba razmisliti i to nije krivnja Gazproma. Pouzdanost rada cijelog sustava je ugrožena, izjavio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Njemačka tvrtka Siemens Energy spremna je pomoći, no Rusi tvrde da nemaju raspoloživih pogona za taj posao. I dok Kremlj okrivljuje zapadne sankcije za teškoće pri obavljanju redovitog održavanja, iz tvrtke Siemens Energy, koja inače proizvodi i održava turbine za plinovode, poručuju da sankcije ne priječe održavanje. 

Ruska obustava isporuke plina Europi objavljena je samo nekoliko sati nakon što je skupina G7 najavila ograničenje cijena ruskog plina. Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev na to je brzo poručio da će njegova zemlja obustaviti dotok plina Europi ako Bruxelles ograniči cijene ruskog plina.

- Moguće je da Rusija, kojoj, kao što znate, zalihe plina i nafte služe kao oružje za ucjenu, u idućem razdoblju prekine opskrbu. Ako se to dogodi, obveza štednje postat će još važnija. No, moram reći da smo se dosta dobro opskrbili, skladišta plina popunjena su 80 posto. Istina je da su neke europske zemlje u većim problemima od drugih, kazao je Paolo Gentiloni, povjerenik Europske komisije za gospodarstvo.

video thumb

U najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi, Zaporižja, koja je od ožujka u ruskim rukama, UN-ov međunarodni tim dogovorio je da će dvoje stručnjaka ondje ostati i nadzirati situaciju. Prvi čovjek Međunarodne agencije za atomsku energiju kaže - vidjeli smo sve što smo htjeli.

- Sve što smo tražili, čak i usput dok smo obilazili, kad bih pomislio da nešto treba vidjeti, rekao bih - želim ići onamo. Želim to naglasiti jer smatram da je važno da, kad nekamo idemo, radimo ono što mislimo da treba napraviti. Postoji profesionalan odnos između ruskih i ukrajinskih stručnjaka. Svi su oni nuklearni stručnjaci i znaju što rade, znaju o čemu je ovdje riječ. Ali oni su i ljudska bića i postoje strane u ovom ratu, i to utječe na njih i njihove obitelji, rekao je Rafael Mariano Grossi, glavni ravnatelj IAEA-e.

Pomoć u smirivanju stanja na području nuklearke koje Rusija ne želi demilitarizirati nudi i turski predsjednik Erdogan. Telefonom je ruskom predsjedniku Putinu ponudio tursko posredništvo kao i u slučaju sporazuma o izvozu žita. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!