Slovačka neće odustati od uvoza ruskog plina

04.04.2022.

10:58

Autor: HTV/HRT

Slovačka neće odustati od uvoza ruskog plina i plaćat će račune u rubljima bude li to potrebno.

Slovačka neće odustati od uvoza ruskog plina i plaćat će račune u rubljima bude li to potrebno.

Foto: HTV / HRT

Slovačka neće odustati od uvoza ruskog plina i plaćat će račune u rubljima bude li to potrebno. Rekao je to slovački ministar gospodarstva Richard Sulik, koji je napomenuo i da će ta država nastaviti tražiti zajedničko dugoročno rješenje tog pitanja u sklopu Europske unije. Slovačka podmiruje oko 85 posto potreba za plinom uvozom iz Rusije.

Slovačka ne može bez ruskog plina i spremna ga je plaćati i u rubljima, bude li morala, izjavio je ministar gospodarstva, dodavši ipak da će Bratislava surađivati s EU-om na zajedničkom stavu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošlog četvrtka da će kupci iz SAD-a, članica Europske unije, Kanade, Britanije i Švicarske ruski plin od početka travnja plaćati u rubljima, preko posredničke banke u Rusiji.

Kupci u posredničkoj banci moraju otvoriti poseban račun i doznačiti iznos utvrđen ugovorom, uglavnom u eurima i dolarima, a banka će ih potom na dražbi u organizaciji Moskovske burze prodati i prihod u rubljima doznačiti na račun dobavljača plina.

Rusija je tu mjeru uvela zemljama koje su joj, zbog invazije na Ukrajinu, uvele sankcije.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da će uredba o izmjeni valute plaćanja stupiti na snagu tek u drugoj polovini mjeseca. Do tada bi središnja banka, prema uredbi koju je potpisao ruski predsjednik, trebala izraditi detalje.

Europska komisija odgovorila je u petak da europske kompanije, koje su ugovorile plaćanje u eurima ili dolarima ne bi trebale udovoljiti zahtjevu Moskve.

Slovačka je priopćila da je njezina državna plinska tvrtka SPP platila račun za plin u ožujku u eurima, kao što je ugovorom i predviđeno.

Bratislava ima šest tjedana da pronađe rješenje, izjavio je ministar gospodarstva Richard Sulik, objasnivši da sljedeći račun moraju platiti 20. svibnja. Naglasio je ipak da Slovačka ne može bez tog plina.

- (Isporuka) plina ne smije stati, izjavio je Sulik u nedjelju u raspravi na državnoj televiziji RTVS, dodavši: "Ako je uvjet da se plaća u rubljima, plaćat ćemo ga u rubljima". Dodao je i da će nastaviti raditi s EU-om na zajedničkom stavu.

Slovačka oko 85 posto potreba za plinom podmiruje uvozom iz Rusije, ističe Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!