Slovenija ima rekordnih 3454 novozaraženih

03.11.2021.

11:10

Autor: HRT/A.P.C.

Ilustracija:Testiranje na COVID-19

Ilustracija:Testiranje na COVID-19

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno rekordnih 3450 novih zaraza koronavirusom, objavila je Slovenska televizija. Rekordan dnevini broj novozaraženih i porast svih indikatora potvrdio je i Institut za javno zdravlje.  Unatoč velikom porastu novozaraženih i hospitaliziranih,  slovenska vlada zasad se neće odlučiti za potpuno zatvaranje u trajanju od deset dana, što su kao jedno od rješenja za ograničavanje epidemije predlagali epidemiolozi, prenose slovenski mediji.

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje, sa 7722 testiranja potvrđeno je 3454 novozaraženbih osoba, odnosno 44,7% pozitivnih među testiranima.

Sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza sada je 2234, a 14-dnevna incidencija iznosi 1393 zaraze na sto tisuća stanovnika.

U bolnicama je trenutno 670 oboljelih, od kojih je 159 na intenzivnim odjelima. 

Broj cijepljenih protiv bolesti COVID-19 i dalje sporo raste. Prema podacima vlade, procijepljen je 53,1% cijele populacije.

Konačnu odluku o strožim mjerama slovensk aće vlada donijeti na sjednici u četvrtak. Izglednije je da će se, umjesto 10-dnevnog opće zatvaranja, odlučivati o drugim, manje rigoroznim mjerama kao što su stroža kontrola covid propusnica, skraćivanje rada ugostiteljskih lokala, rad od kuće za javni sektor, ograničenja dopuštenih okupljanja i slično, objavila je Slovenska televizija.


Direktor Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek izjavio je u utorak da je epidemiološka situacija teška, te da se vrhunac sadašnjeg vala očekuje sredinom studenoga, nakon čega bi se, ne bude li nekih novih žarišta, mogli početi spuštati brojevi novozaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!