Sud počeo postupak po tužbi protiv AstraZenece

12:00 / 28.04.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Cjepivo AstraZeneca

Cjepivo AstraZeneca

Foto: Yves Herman/ / Reuters

 Nadležni sud u Bruxellesu počeo je razmatrati tužbu koju je Europska komisija podnijela protiv farmaceutske tvrtke AstraZeneca zbog nepoštivanja ugovorenih rokova isporuka cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Europska komisija tužila je AstraZenecu zbog nepoštivanja ugovora o dobavi cjepiva protiv bolesti COVID-19 i zato što ta tvrtka nema vjerodostojan program kojim će osigurati redovitost isporuka.


U pandemiji velikih razmjera na europskom kontinentu, na cjepivo AstraZenece gledalo se kao na ključan adut u procjepljivanju, kao i adut za cijepljenje stanovništva siromašnijih zemalja zato što taj proizvod, za razliku od nekih drugih, ne zahtijeva skladištenje pri vrlo niskim temperaturama i kao takav je podoban za isporuke.


Smatra se da su kašnjenja isporuka cjepiva iz te britansko-švedske tvrtke jedan od razloga što Europska unija kasni u procjepljivanju stanovništva za Velikom Britanijom, Sjedinjenim Državama te Izraelom.


Odvjetnik Europske komisije rekao je na sudu u Bruxellesu kako blok traži odmah isporuke iz svih tvornica navedenih u ugovoru, uključivo iz pogona u Britaniji, koja više nije članica Europske unije.


Na saslušanju koje je otvoreno za javnost i održava se po hitnom postupku, odvjetnik koji zastupa AstraZenecu je rekao da u ugovoru ne stoji obveza tvrtke o isporukama cjepiva iz svih njezinih tvornica. AstraZeneca ima tvornice u Nizozemskoj i Belgiji, koje su članice EU-a, ali i u Britaniji.


"AstraZeneca duboko žali zbog odluke Europske komisije da počne sudski postupak povezan s ugovorom o isporukama cjepiva. Nadamo se da ćemo taj spor riješiti čim prije moguće", rekao je odvjetnik proizvođača Hakim Boularbah.


Prvo ročište završilo je u srijedu u nešto više od sat vremena i strane su pristale na drugo ročište 26. svibnja. Sudac se nada da će pravorijek izreći u lipnju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!