Ukrajina želi jasnu politiku uvoza hrane u EU za sljedećih pet godina

27.04.2023.

15:26

Autor: Hina/HRT/A.S.

Žitarice

Žitarice

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Problemi na koje je naišao ukrajinski izvoz u središnju Europu ponovit će se ove jeseni ako Europska unija ne iznese jasan stav o svojoj politici uvoza hrane za sljedećih pet godina, rekli su ukrajinski proizvođači.

Neke su države članice EU-a u središnjoj Europi uvele privremene zabrane na određene ukrajinske poljoprivredne proizvode objasnivši da je višak ukrajinskih zaliha utjecao na lokalna tržišta.

Ukrajinski poljoprivrednici tvrde da se zabrana uvoza u Poljsku uglavnom može pripisati političkoj zabrinutosti prije parlamentarnih izbora koji će se održati krajem godine. Također smatraju da su zemlje zabrinute zbog mogućnosti povećanja količina ukrajinskih proizvoda na europskim tržištima, jer Kijev traži članstvo u EU-u.

- Glavni problem za većinu europskih zemalja je agrarna Ukrajina, koja će u EU ući s 30 milijuna hektara zemlje. Oni u EU ne znaju što će sa subvencijama i ne znaju što će s domaćim tržištem, rekao je Aleks Lisica koji vodi udruženje Ukrainian Agribusiness Club.

"Kijev mora pregovarati s Bruxellesom"

Kazao je da Kijev mora pregovarati s Bruxellesom, a ne s pojedinačnim državama, te da je potrebno dugoročno rješenje koje bi trajalo pet godina, kada se očekuje da će se održati pristupni pregovori.

- Ako se danas donese neka parcijalna odluka, na jesen ćemo se opet vratiti na ovo. Probudit će se francuski i talijanski farmeri, rekao je Lisica.

Neke europske zemlje su nakon početka rata u veljači 2022., postale tranzitne rute za ukrajinske žitarice.

Europska komisija ponudila je 100 milijuna eura pomoći za srednjoeuropske poljoprivrednike uz prethodni paket vrijednosti 56 milijuna eura.

Priopćila je i da će poduzeti hitne mjere prevencije za neke poljoprivredne proizvode, no srednjoeuropske države žele da se ovaj popis proširi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!