Jeftine ukrajinske žitarice Europi stvaraju sve više problema

20.04.2023.

12:46

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Jeftine ukrajinske žitarice Europi stvaraju sve više problema

Jeftine ukrajinske žitarice Europi stvaraju sve više problema

Foto: HTV / HRT

Sve je više problema zbog jeftinih ukrajinskih žitarica na tržištu Europske unije. Broj članica koje su jednostrano zabranile uvoz - raste. Europska komisija nije ih uspjela uvjeriti da povuku odluku. Najavljeno je da će se rješenje morati tražiti na razini Europskog vijeća. 

Iako rat i dalje traje, a bojišnica ne miruje u očekivanju moguće ukrajinske protuofenzive, poljoprivrednici su počeli sjetvu na svojoj plodnoj zemlji. Zbog miniranih polja, ali i sve većih logističkih teškoća vezanih za izvoz žitarica, ovogodišnja sjetva bit će znatno manja. 


- Postalo je iznimno teško prodati žito i vidimo da ćemo za 2-3 mjeseca imati velikih problema, zabrinut je ukrajinski farmer Sergi Karpenko


Nakon Poljske, Mađarske i Slovačke, i Bugarska je privremeno zabranila uvoz ukrajinskih žitarica s objašnjenjem da tako štiti domaće proizvođače, ali neće sprječavati tranzit ukrajinskih žitarica u druge zemlje. 


- Iako takvih problema nema u drugim državama, smatramo da šest zemalja koje su u neposrednoj blizini Ukrajine trpi velike gubitke i da bi trebala postojati veća unutarnja solidarnost, rekao je bugarski ministar poljoprivrede Javor Gečev


Jedna je od tih zemalja i Rumunjska, koja je najavila dodatni nadzor tranzita ukrajinskih žitarica kako bi zaštitila svoje poljoprivrednike. 


 - Rumunjska je poduzela korake prema intenziviranju carinskih provjera kvalitete proizvoda uvezenih iz Ukrajine, kazao je rumunjski ministar poljoprivrede Petre Daea


Europska komisija smatra da jednostrane mjere idu na ruku protivnicima Ukrajine te je ponudila dodatni paket pomoći od 100 milijuna eura poljoprivrednicima tih zemalja ako odustanu od jednostrane zabrane uvoza ukrajinskih žitarica, a ponuđena je i zabrana uvoza određenih žitarica iz Ukrajine do 5. lipnja. 


- Budući da nije postignut konsenzus, zatraženo je da se premijeri i predsjednik Bugarske konzultiraju te da članice postignu dogovor do kraja ovog tjedna, rekao je Daea. 


U Komisiji ističu da veliki problem predstavljaju troškovi tranzita ukrajinskih žitarica u treće zemlje koji se penju do čak 40 posto vrijednosti robe. Osim toga, Rusija prijeti da pod ovim uvjetima neće produljiti sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica koji istječe 18. svibnja. 


- Ne vidimo napredak koji bi nas uvjerio da se sporazum provodi na oba kolosijeka jer uljučuje i izvoz ruskih žitarica i gnojiva, što ne funkcionira, rekao je Vasilij Nebenzia, ruski veleposlanik pri UN-u.


O tome će početkom sljedećeg tjedna s glavnim tajnikom UN-a razgovarati ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji će nakon latinoameričke turneje predsjedati Vijećem sigurnosti UN-a. 


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!