Uživo iz Rima: Nakon teške bitke s COVID-om Italija se vraća normalnom životu

23.10.2021.

19:38

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT

Italija se vraća normalnom životu

Italija se vraća normalnom životu

Foto: Dnevnik / HRT

Italija, jedna od pandemijom najpogođenijih zemalja, osobito u onom prvom, iznimno smrtonosnom valu koji je pokosio njezin sjeverni dio - vraća se normalnom životu. Zemlja sa 60 milijuna stanovnika ovih dana ima jednak broj novozaraženih kao i Hrvatska, između tri i četiri tisuće dnevno.

- Gužva u centru Rima kod Fontane di Trevi najbolji je pokazatelj da se život u Italiji postupno vraća u normalu, javio je iz Rima za središnji Dnevnik HTV-a Gordan Žvanović. Objasnio je da se talijanski turizam djelomično oporavlja zahvaljujući uvođenju COVID potvrda.

Rekordnih 23 milijuna Talijana, dodao je, ove je godine ljetovalo u svojoj zemlji - to je čak 5 milijuna više nego 2019. Oko 6 milijuna stranih turista posjetilo je Italiju tijekom ljetnih mjeseci.

- U 2020. je Italija u turističkom sektoru izgubila 120 mlrd eura, a oko 100.000 tvrtki bilo je na rubu bankrota, rekao je Žvanović.

Pozitivne učinke COVID propusnica, objašnjava, talijanska vlada želi pretočiti u druge grane gospodarstva, kako bi se spriječila nova, velika zatvaranja tijekom zimskih mjeseci - tzv. "zelene propusnice" koje jamče da je osoba cijepljena, testirana ili preboljela koronu postale su obvezne za sve radnike. Mnogima ta odluka nije najbolje sjela, zbog čega tjednima traju žestoki prosvjedi. Ukoliko se radnik ne želi cijepiti, sam mora platiti testiranje tri puta tjedno što je mjesečni trošak od oko 200 eura. Ukoliko se na poslu pojavi bez propusnice - kazne su rigorozne - oko 1500 eura.

Prosvjednici ne odustaju, ali ne odustaje ni vlada. U Italiji je više od 82% stanovnika starijih od 12 godina cijepljeno s dvije doze. Dvije trećine Talijana podržava odluku o uvođenju COVID propusnica za sve radnike, rekao je Žvanović.

- Atmosfera je prekrasna, posebno jer ovo je lijepo mjesto, magičan grad i veoma sam sretna što u Italiji opet ima mnogo turista, doista uživamo, kazala je stanovnica Rima.

- Prije epidemije bilo je više ljudi, no i sada je velika gužva, ima dosta ljudi, lijepo je, rekao je turist iz Švedske.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!