08:37 / 31.08.2020.

Autor: T.V./S.M./B.V.M./HRT/Hina

"Vjerujem da će Slovenija razlikovati hrvatske županije po broju zaraženih"

Ilustracija, Foto: Jure Makovec

Ilustracija, Foto: Jure Makovec

Foto: - / -

Na Bledu se održava 15. Strateški forum na kojem sudjeluje i premijer Andrej Plenković.
Na Bledu je održan 15. Strateški forum na kojem je među liderima regije bio i hrvatski premijer Andrej Plenković. Raspravljalo se o gorućim temama, a jedna od njih bila je nezaobilazna borba s koronavirusom. Premijer Plenković sastao se i sa slovenskim domaćinom Janezom Janšom te mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Srednjoeuropski čelnici: Europi treba više solidarnosti

Premijer Andrej Plenković, nakon susreta sa slovenskim premijerom Janezom Janšom, rekao je kako vjeruje da će Slovenija razlikovati hrvatske županije po broju zaraženih.

- Vjerujem da će zajedno s nadležnim tijelima i oni pristupiti na način da se radi diferencijacija po broju zaraženih po županijama, rekao je Plenković.

Istaknuo je da Slovenija jako dobro poznaje i dnevno prati situaciju oko koronavirusa u Hrvatskoj, pa time i činjenicu da županije poput Istarske, Primorsko-goranske ili Ličko-senjske imaju relativno mali broj zaraženih, čak i nakon što se ukupan broj na državnoj razini povećao.

- Ja vjerujem da bi tu moglo biti sluha da se napravi ta distinkcija, kazao je Plenković.

Plenković se na Bledu bilateralno susreo i s Viktorom Orbanom, premijerom Mađarske koja od utorka zatvara svoje granice za sve strance. Mađari koji se vraćaju u domovinu morat će provesti dva tjedna u izolaciji i imati dva negativna testa na covid-19.

- Osnovni razlog mađarske mjere, kao i onih u Sloveniji i Austriji, je školska godina koja u tim državama počinje tjedan dana ranije nego u Hrvatskoj, naglasio je Plenković.

- Na neki način to je i očekivano. Mi smo uspjeli njihove mjere povući što je više moguće prema kraju kolovoza da hrvatska turistička sezona bude što bolja, dodao je hrvatski premijer i zaključio kako nijedna država ne želi predugo imati takve mjere na snazi.

Plenković: Covid-19 je izazov s kakvim se nismo susreli  

Drago mi je da sam danas ponovno u Sloveniji. Čestitam domaćinima, prije svega premijeru Janši, rekao je Plenković.

- Mislim da je izrazito dobro odabrana tema za početak za početak ove političke jeseni na međunarodnom planu da razgovaramo o posljedicama Covida-19 i na globalno upravljanje na aktivnosti na razini EU, na odnose među državama i na pronalaženje zajedničkog rješenja za globalnu pandemiju. To je izazov s kakvim se nismo susreli i mislim da možemo sad polako od recimo kraja siječnja do danas rezimirati što je bilo dobro i da vidimo kako reagirati u budućnosti. Puno je tema koje nas povezuju u današnjem kontekstu, rekao je Plenković.

- Ovo je prigoda na multilateralnim sastancima, da na marginama organiziramo sastanke, premijer Janša i ja smo sreli smo se tijekom srpnja u Otočcu na Krki, tamo smo razgovarali uglavnom o Covidu-19, dodao je.

- Mislim da smo svi učinili napore da turistička sezona bude što je moguće bolja, mi možemo generalno reći da smo zadovoljni s obzirom na procjene kakve su bile otprilike negdje u travnju ili svibnju, puno je bolja. No sada moramo vidjeti koji su modaliteti koje zajednički moramo napraviti kako bismo smanjili zarazu i onda naravno i prekogranične efekte, rekao je Plenković.

Hrvatska s drugim državama razgovara o crvenim listama po županijama

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je kako Hrvatska razgovara sa svim državama o regionalnom kriteriju za crvene liste.

- Mi sa svim državama razgovaramo da se Hrvatska regionalno diferencira, nisu žarišta svugdje ista, zbog čega je važno razlikovati nesigurne od sigurnih lokacija, rekao je ministar novinarima na skupu na Bledu.

Grlić Radman je dodao da će se na forumu razgovarati i o koronakrizi, o tome što je naučeno, kakvi su standardi usvojeni i kako se ubuduće nositi s tom krizom, pa dodao kako je potrebno što više komunikacije, solidarnosti i suradnje.

Istaknuo je kako Hrvatska nastoji stvoriti sigurne epidemiološke uvjete za turiste u Hrvatskoj i da onima koji žele ići na godišnji odmor to treba omogućiti.

- Mjesec koji dolazi je vrijeme nautičkog turizma. Ako ste na brodici tamo nema virusa, naveo je ministar kao primjer, pa poručio da je i Hrvatskoj u interesu imati sigurne i zdrave turiste.

Granični spor

Što se tiče spora oko granice, slovenske novinare zanimalo je hoće li s Janšom biti razgovora o tom pitanju. Plenković navodi, što se nas tiče pozicija je jasna sve ovo vrijeme.

- Imali smo tu inicijativu Slovenije pred Europskim sudom u Luksemburgu, vidjeli ste kakva je bila odluka Suda, on je kazao da nije nadležan. Mi smo i dalje spremni razgovarati o granici sa Slovenijom, i tu naš stav praktički cijeli moj mandat nije promijenjen. Možemo uzeti sve u obzir. Bitno je da nađemo rješenje koje je dobro i održivo za obje zemlje. I prihvatljivo, to je najbitnije, istaknuo je  Plenković.

Slovenski predsjednik Borut Pahor istaknuo je u svom obraćanju da će se Europa i Slovenija morati pripremiti za razdoblje nakon pandemije Covida-19.

- Takozvana nova normalnost dovest će do političkih, ekonomskih i društvenih promjena. Imat će mnogo veći utjecaj od neposrednih zdravstvenih posljedica, upozorio je. Kazao je i da pandemija ne smije biti izgovor za odgađanje rasprave o budućnosti EU.


Na forumu, koji je ove godine skraćen na jedan dan zbog pandemije koronavirusa, sudjeluju i češki premijer Andrej Babiš, poljski premijer Mateusz Morawiecki, bugarski premijer Bojko Borisov i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, a talijanski premijer Giuseppe Conte javio se videovezom. Na Bledu su i ministri vanjskih poslova iz Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovačke, Češke i Rumunjske. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!