'Ako cijena plina ostane ovako visoka, Petrokemiji se ne isplati pokrenuti pogon'

25.07.2022.

11:01

Autor: HRT/Studio 4/D.M.

Petrokemija

Petrokemija

Foto: Boris Scitar / PIXSELL

Kutinska Petrokemija važan je proizvođač umjetnog i dušičnog gnojiva. Pokriva čak 70 posto hrvatskih potreba. Za jesensku sjetvu država je osigurala 170 tisuća tona gnojiva, i to upravo iz Petrokemije. No ostaje ključno pitanje - hoće li Petrokemija imati manje isporuke plina ako bude nestašice i najavljene štednje enerenata, koju preporučuje i EU.

Troškovi plina čine 63 posto poslovanja kutinskog giganta, koji je i prije krize zbog skupog plina poslovao s gubicima.

- Petrokemija je već početkom godine optimizirala proizvodnju u ovakvim uvjetima poskupljenja i neizvjestnosti. U ovakvoj situaciji su svi proizvođači gnjojiva u Europi stavljeni u poziciju da ne mogu uopće planirati poslovanje i Petrokemija se tome prilagodila, izjavio je predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač.

Dodao je kako ne vidi prostora za dodatnim smanjenjem potrošnje plina - spremaju se za jesenju proizvodnju i određenu količinu moraju imati na raspolaganju. Naglasio je kako su poslali signal Vladi da, ako cijena plina bude preko 150 eura za MWh - nema ekonomskog rezona za pokretanje postrojenja.

- U tom slučaju, neće biti dovoljno gnjojiva za sjetvu, a zbog logističkih ograničenja to će biti teško napraviti i uvozom. Sve to povlači pitanje osiguranja mineralnih gnjojiva i za proljeće i inflatornog pritiska na cijenu hrane i prehrambeni ciklus, zaključio je Žmegač. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!