Apel trgovaca: Ne upotrebljavajte trgovine kao mjenjačnice

02.01.2023.

11:59

Autor: T.V./HRT/Hina

Mirko Budimir, potpredsjednik HUP-a, predstavnik malih trgovaca.

Mirko Budimir, potpredsjednik HUP-a, predstavnik malih trgovaca.

Foto: HTV / HRT

Prvi radni dan u novoj godini provodimo u eurozoni. U iduća dva tjedna plaćamo eurima i kunama, što bi trebalo olakšati prelazak na isključivo eure i cente. Kako se poslodavci, poduzetnici, snalaze s eurom, u Studiju 4 otkrio je Mirko Budimir, potpredsjednik HUP-a, predstavnik malih trgovaca.

- Dočekali smo i to, danas je prvi dan primjene eura u trgovinama, sve teče onako kako smo i predvidjeli, kako je bilo u planu. Mi smo se kao trgovci prilagodili sa svojim informatičkim i kadrovskim potencijalima, rekao je Mirko Budimir, potpredsjednik HUP-a, predstavnik malih trgovaca.

Kaže da građani upotrebljavaju euro, kartice i kune.

- Građani koriste euro, koriste kartice i koriste kune. Problem je kad nam dođe građanin s velikom novčanicom kuna, mi stvarno nismo u mogućnosti im uzvratiti u eurima ako je račun mali i tu moramo pribjeći mjeri koja je i dozvoljena zakonom da u iznimnim situacijama uzvraćamo i u kuham, rekao je Budimir.

Kaže da su kreditne kartice profunkcionirale.

- Kreditne kartice su profunkcionirale, ima povremeno nekih malih zastoja, posebno je to jučer bilo kod ugostitelja, ali kod trgovaca je plaćanje karticama uobičajeno kao i dos sada. Ima i onih znatiželjnih koji ponosno vade svoje eure i s njima plaćaju, ali ima i dosta građana koji plaćaju s kunama, kaže.

Apelirao je na građane da ne upotrebljavaju trgovine kao mjenjačnice.

- Rok od 15 dana, do 14. siječnja, dovoljan je za prilagodbu i da svi koji još imaju kune to stignu zamijeniti u bankama. Ja bih apelirao na građane da svoje kune ipak mijenjaju u bankama a ne kod nas u trgovinama jer trgovci nisu u mogućnosti mijenjati kune u eure, poručio je.

Ističe da trgovci pomažu kupcima kod preračunavanja, posebno starijima.

- Vidjeli smo da postoje neke tablice gdje je to preračunato, neki nose i kalkulatore, mobitele, snalazimo se svakako, ali uglavnom na zadovoljstvo naših kupaca. Kupci mogu biti sigurni u trgovini, trgovac ih neće zakinuti, ustvrdio je Budimir. 

Naglasio je da se trgovci nisu uspjeli u potpunosti opskrbiti sitnim apoenima.

- To smo radili sa svojim poslovnim bankama i imali smo predopskrbu. Neki su trgovci dobili stopostotni iznos koji su tražili, ali neki nisu dobili. To je proces, ali će se sve srediti, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!