Biste li radili četiri dana u tjednu, ali deset sati na dan?

19:24 / 05.01.2022.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik/HRT

U tvrtki Logička matrica tako se radi već više od tri godine

U tvrtki Logička matrica tako se radi već više od tri godine

Foto: Dnevnik / HRT

Pandemija je umnogome promijenila radne navike. Sve više tvrtki prelazi na rad od kuće, a neke su uvele i četverodnevni radni tjedan. Umjesto pet, radi se četiri dana u tjednu, ali deset sati na dan...

U tvrtki Logička matrica radi se četiri dana u tjednu po deset sati, i tako već više od tri godine. Za Dinu Galinovića to nije novost, ali prvi put tako radi kod hrvatskog poslodavca. 


- Nažalost, od mojih poznanika, kolega, rijetko tko može reći da se suočio s takvim nečim, a ako i predloži tako nešto, to je nešto što nije prihvaćeno od strane poslodavaca, oni su i dalje vrlo skeptični ili je i dalje prisutna ta velika potreba za kontrolom, strahom da će se automatski smanjiti učinkovitost, kaže Galinović, savjetnik za europske politike i projekte zaštite okoliša i održivi razvoj u Logičkoj matrici.


No iskustvo je u njihovu slučaju pokazalo upravo suprotno.


- Osim većeg zadovoljstva ispostavilo se da nam godina u kojoj smo uveli četverodnevni radni tjedan čak 45 posto uspješnija u odnosu na prethodnu godinu, kaže Maja Kirinić, voditeljica Odjela za strateško planiranje i pripremu EU projekata u Logičkoj matrici.


Ipak, mnogo je sektora u kojima takva organizacija rada nije moguća. Primjerice u poljoprivredi, gdje radni tjedan traje sedam dana u tjednu i tako cijele godine. Teško je zamisliti i da bi se za šivaćim ili građevinskim strojem ili u pogonu moglo izdržati deset sati na dan. 


- I uvijek se postavlja pitanje hoće li u dodatni dan odmora uspjeti odmoriti od prekomjernog rada u četiri dana, ističe Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.


- U zemljama poput Hrvatske čini mi se da trebamo više rada, mi ne možemo postići s više slobodnog vremena sve što trebamo postići i da se izvučemo i da sustignemo zemlje koje su ispred nas, kaže Damir Zorić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca.


Radnici o tome imaju različita mišljenja:


- Super, 10 sati, dva sata više nego obično, ali četiri dana i onda si tri dana doma.


- Ne, puno mi je draže pet dana po osam sati, ili čak kraće.


I dok se nekad osam sati radilo, osam odmaralo, a osam spavalo, danas se radi i od kuće, a radno vrijeme se prilagođava. U svemu je najvažnije da se učinkovitost ne smanjuje te da je zaposlenik zadovoljan radnim vremenom, ali i plaćom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!