Blagdanska potrošačka groznica unatoč inflaciji

21.12.2022.

07:00

Autor: Vesna Ljubo/Regionalni dnevnik/HRT/I.B

Blagdanska potrošnja

Blagdanska potrošnja

Foto: HTV / HRT

"Utrka s vremenom" - tom bi rečenicom mnogi opisali predblagdanske dane. Božić je sve bliže, a s njim dolazi i neizostavna bladanska potrošačka groznica, koja većinu građana neće zaobići ni ove godine, unatoč inflaciji. Redovi u trgovinama i gužve na parkiralištima sve su veći, a računi sve duži...

Božić se bliži, a neizostavni dio predblagdanske pripreme je i obiteljska kupovina te nabava namirnica, ukrasa za dom i darova.

Uz poskupljenja, inflaciju, male plaće - sve je više sugrađana koji si teško mogu priuštiti sve što žele.

- Većina zaposlenih građana prima bitno manju plaću od te prosječne plaće, to je neka srednja plaća koja se kreće od 5 do 5 i pol tisuća kuna pa naniže, prema minimalcu, kaže voditelj Regionalnog ureda Osijek iz Nezavisnih hrvatskih sindikata Marko Brekalo.

Zbog blagdana, mnogi od nas nastoje kupiti što mogu kako bi blagdanski stol bio bogatiji.

- Svi mi živimo s tim karticama i zalećemo se. Zašto kažu da je siječanj najdepresivniji mjesec u godini? Jer kad malo dođemo sebi, vidimo što smo napravili bude nam muka, ali evo naučili smo tako živjeti, kaže Brekalo.

Bio blagdanski stol bogatiji ili skromniji, smisao je blagdana ipak u radosti i druženju s obitelji i prijateljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!