Goleme štete u maslinicima, ulje će dodatno poskupjeti

01.09.2022.

19:35

Autor: Kristina Štrbac/V.K./Dnevnik/HRT

Velike štete u maslinicima

Velike štete u maslinicima

Foto: Dnevnik / HRT

Zbog velike suše u nekim maslinicima u Ravnim kotarima plodovi su se potpuno osušili i nema im spasa. Zbog toga, ali i rasta drugih cijena, procjenjuje se da će ionako skupo maslinovo ulje dodatno poskupjeti. Neka ulja već u turističkoj sezoni koštaju 200 kuna po litri, a te bi sezonske cijene mogle ostati. Drugi se maslinari pitaju koliko su takve cijene opravdane.

Nakon tri mjeseca suše u ovom dijelu Ravnih kotara prvi je put pala kiša. Za mnoge poljoprivrednike - prekasno. U ovom masliniku u Polači šteta je golema.

- Da sam znao da će biti ovakva katastrofa, nešto ranije bih počeo sa zalijevanjem tako da bih dovozio vodu. Tako bih pokušao spasiti što više. Međutim, iščekivajući kišu, desilo se to što se desilo. Ovdje sustav za navodnjavanje nemam, izvorište vode nemam i tu smo gdje jesmo, govori Viktor Prtenjača, maslinar iz Polače. 

Zbog oštećenja neke masline neće roditi ni dogodine.  

- Uložio sam sebe, svoju mladost, sredstva, 90 posto kreditna i danas smo ovdje u situaciji da možemo samo plakati, naglašava. 

Umjesto petnaest tisuća litara ulja, Viktor Prtenjača imat će samo oko tisuću, i to padne li ovoga vikenda dovoljno kiše. 

Brojni maslinici ove će godine ostati neobrani. Ni najstariji stanovnici dalmatinskoga zaleđa ne pamte ovakvu sušu.

- Plodovi su ne samo smežurani, nego su skroz propali i ovdje pomoći više nema. Jedino je rješenje sustav za navodnjavanje, jer u buduće, o poljoprivredi ne možemo govoriti ako nemamo sustav za navodnjavanje, istaknuo je Marijan Tomac, agronom.

Desetak kilometara dalje, u Raštanima Gornjim, maslinar Ivan Serdarević sušu neće osjetiti zahvaljujući vodi iz bušotine.

- Moje masline nisu bile izložene suši i nepogodi jer imam vode u neograničenim količinama i zasad su kao da je prava godina, pokazuje Ivan Serdarević, maslinar iz Raštana Gornjih.

No maslinari imaju i druge izdatke. U valu poskupljenja, sve vezano uz obradu i preradu maslina također je poskupjelo. I to će utjecati na cijenu ulja, koju će, naposljetku, ipak diktirati ponuda, potražnja, ali i kupovna moć građana.


Ploda u šibensko-kninskim maslinicima ima. Recimo i to da je bolje rodilo u - zaleđu! Podbacile su mlade masline na škrtoj zemlji, bez natapanja. Ali imat će se što brati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!