Cijene hrane stagnirale u studenome

02.12.2022.

12:11

Autor: Hina/HRT/R.S.

Cijene hrane

Cijene hrane

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Cijene hrane bile su gotovo nepromijenjene u studenome budući da je pad cijena žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda neutralizirao poskupljenje uljarica i šećera, izvijestila je agencija UN-a za hranu i poljoprivredu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u studenome u prosjeku 135,7 bodova i bio je manji za 0,2 boda nego u listopadu. Cijene su također gotovo izjednačene s razinom u studenome 2021. godine.


Najviše su u studenome pojeftinile žitarice, za 1,3 posto u odnosu na listopad, a u stopu ih prate mlijeko i mliječni proizvodi, s cijenama nižim za 1,2 posto. Pšenica i kukuruz pojeftinili su za 2,8 odnosno 1,7 posto u odnosu na listopad, dijelom zahvaljujući produljenju sporazuma o izvozu iz crnomorske regije.


Uteg cijenama mlijeka i mliječnih proizvoda bila je slabija potražnja za maslacem, obranim i punomasnim mlijekom u prahu. Pojeftinilo je i meso, za 0,9 posto. Uljarice su pak poskupjele 2,3 posto, prekinuvši sedmomjesečno razdoblje pada cijena pod utjecajem viših cijena palminog i sojinog ulja.


Najviše je u studenome poskupio šećer, za 5,2 posto u odnosu na listopad, zbog vala kupnji i tijesne opskrbe povezane se kašnjenjem žetve u ključnim proizvođačima i smanjenim izvoznim kvotama u Indiji.


U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištu žitarica, FAO je smanjio prognozu ovogodišnje proizvodnje žitarica, na 2,756 milijardi tona. U studenome prognozirao je da će dosegnuti 2,764 milijarde tona. To bi značilo da bi se proizvodnja u ovoj godini smanjila za dva posto i kliznula na najnižu razinu u tri godine, ističe FAO.


Prognoza je snižena zbog slabijih izgleda za urod kukuruza u Ukrajini, budući da je rat snažno podigao troškove u razdoblju nakon žetve.


Procjena globalnih zaliha žitarica na kraju tekuće poljoprivredne sezone, koja završava u ljeto iduće godine, gotovo je nepromijenjena u odnosu na onu iz studenoga i predviđa 839 milijuna tona žitarica. To bi značilo da bi bile za 2,2 posto niže nego na kraju sezone 2021/2022.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!