Cijene nafte prošloga tjedna gotovo nepromijenjene

27.02.2023.

07:17

Autor: M.M./Hina/HRT

Cijene nafte prošloga tjedna gotovo nepromijenjene

Cijene nafte prošloga tjedna gotovo nepromijenjene

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna ostale gotovo nepromijenjene jer ih podržava najava Rusije o smanjenju izvoza, dok ih, s druge strane, pritišće usporavanje rasta svjetskog gospodarstva.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je prošloga tjedna 16 centi, na 83,16 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio dva centa, na 76,32 dolara.

Podršku cijenama pružila je vijest da će Rusija u ožujku smanjiti izvoz iz zapadnih luka do 25 posto, što bi nadmašilo prije najavljeno smanjenje proizvodnje za 500 tisuća barela dnevno.

S druge strane, cijene su pod pritiskom jer se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, s obzirom da središnje banke već dulje vrijeme podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

A usporavanje rasta gospodarstava dovodi do rasta zaliha. Tako je objavljeno da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu porasle za čak 7,6 milijuna barela, na najvišu razinu od svibnja 2021. godine.

Zalihe neprestano rastu još od sredine prosinca, što ukazuje na slabljenje potražnje. A taj će se trend vjerojatno nastaviti jer je sve jasnije da će američka središnja banka i dalje povećavati kamate, s obzirom da je inflacija i dalje visoka.

Tako se sada procjenjuju da će Fed još barem u dva ili tri navrata povećati kamatne stope, i to na 5,35 posto do srpnja, a na tim bi se razinama cijena novca zadržala do iduće godine.

Još nedavno ulagači su se nadali da bi ključna kamata Feda mogla ostati ispod razine od 5 posto, a da će Fed krajem godine započeti ciklus smanjenja kamata.

A sve to podupire rast tečaja dolara, što također negativno utječe na potražnju za naftom budući da smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Zbog svega toga, cijene su nafte u prva dva mjeseca ove godine pale. Trenutno je cijena barela na londonskom tržištu u minusu od početka godine oko 3,2, a na američkom tržištu oko 5 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!