Dobar početak nautičke sezone

18.04.2022.

23:14

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/M.M./Dnevnik/HTV/HRT

Nautički turizam

Nautički turizam

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Jedno od najčišćih mora na svijetu, više od 1000 otoka s prekrasnim uvalama, to je ono što nautičari, prema mišljenju mnogih, najzahtjevniji gosti, vole u Hrvatskoj. Upravo se nautika u protekle dvije godine pokazala kao jedna od najstabilnijih okosnica hrvatskog turizma.

Svaki djelić marine Punat popunjen je. I dok neki gosti izvlače svoje brodove radi čišćenja, neki su to već napravili i spuštaju svoj ploveći dom uz budno oko radnika.

Nautičari su naši prvi i posljednji gosti, a ako je suditi prema danima uoči uskrsnih blagdana, sezona bi trebala biti odlična.

- Već jedanaest godina dolazim ovamo s obitelji. Odabrali smo Punat zbog blizine mosta, dostupnosti. Ovdje pružaju sve usluge koje su nam potrebne. Dolazimo svaki mjesec, a ljeti ostajemo desetak dana. Domaćini su ljubazni i prijateljski raspoloženi, što nam je potrebno nakon stresnog posla, rekao je Winfried Gradnitzer, Villach, Austrija.

Sandra Zettl iz Graza, u Punat dolazi svake godine na dva mjeseca, a najviše plove krčkim akvatorijem.

Mnogo se očekuje od ove nautičke sezone. Samim time što se upravo ova grana turizma pokazala najotpornijom u pandemijsko vrijeme.

- Za razliku od prethodnih godina koje su bile, ovo je prvi put da imamo preduskrs na razini 2019. godine i s optimizmom gledamo u ovu sezonu, rekao je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja d.d.

Zbog izvrsne lokacije i blizine granica sa Slovenijom, Austrijom, marina Punat na Krku radi 365 dana u godini.

- Čim su gosti stigli odmah su došli u velikom broju. Pretpostavljamo da će se tako i ova sezona odvijati, možda čak i bolje od prethodne, rekla je Renata Marević, direktorica Marine Punat.

ACI je samo lani u svoje marine uložio oko 44 milijuna kuna. A gledajući svjetske trendove, nautički je turizam itekako popularan pa svi s pravom očekuju da će hrvatske marine i ove godine privući po mnogo čemu zahtjevne, ali bogate goste.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!