Dobra vijest s Korčule, vino će biti izvrsno!

05.09.2024.

Zadnja izmjena 20:11

Autor: Vicko Dragojević/M.B./Dnevnik HTV-a/HRT

Iznimno dugo razdoblje visokih temperatura ostavilo je traga na poljoprivredi. U Smokvici, na otoku Korčuli, berba je završila na isti datum kada je prijašnjih godina počinjala. Vinari i vinogradari polako prihvaćaju da će ovakva, izrazito vruća ljeta postati pravilo u godinama koje dolaze.


U Smokvičkom polju sav posao završava već oko 9 sati. Koji sat poslije vinari već čiste i spremaju opremu.

- Berba se radi u ranim jutarnjima satima. Do 8 sati već morate biti doma, a u noći krenemo negdje oko 2 sata ujutro pripremiti sve za berbu, završimo preradu od dana prije. Po ovoj vrućini puno je lakše raditi noćne smjene nego po danu, rekao je vinar Frano Baničević.

Nije problem samo u visokim ljetnim temperaturama, klima se vidljivo promijenila.

- Krenulo je od slabe zime i velikog porasta temperatura, do trećeg, četvrtog mjeseca bile su skroz niske, zapravo zime nije ni bilo. A sada vidite kakve su vrućine, mi smo u toplinskom valu 45, 50 dana, kaže vinar Ljubo Kunjašić.

U prostore nekadašnje zadruge 35 obitelji i danas donosi svoje grožđe. 

- U Smokvici smo pronašli dokumente da je '85. berba bila čak mjesec dana kasnije nego što je sad, počinjala je 15.9. No sve češća će biti potreba za navodnjavanjem, rekao je direktor i glavni enolog u vinariji Igor Radovanović.

Dobra vijest, vino će biti izvrsno!

- Mi smo ove godine imale sreću što je kiša pala početkom 7. mjeseca i početkom 8. mjeseca, netom prije berbe što je spasilo berbu ove godine, dodaje Radovanović.

Vinarstvo polako postaje noćni posao. Preko dana vinarima jedino preostaje čekati u hladu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Od istog autora