07:54 / 28.03.2021.

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Domaća hrana, vino i ambijent recept za uspjeh erdutskog kraja

Domaća hrana, vino i ambijent erdutskog kraja

Domaća hrana, vino i ambijent erdutskog kraja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Pogled 60 metara visoko iznad Dunava privukao je ovu učiteljsku obitelj da nov život započne u erdutskome kraju.

- Tako smo prednju kuću ostavili i pretvorili u dva apartmana u kojem svako ima pripadajući toalet. Zadnji dio kuće smo rušili i napravili degustacijsku salu, kaže Sara Pavić, OPG Erdut.

Podrum male vinarije skriva "mladenački" napitak.

- Ovo je naš pjenušac od chardonnaya koji odležava ovdje već drugu godinu i treba biti spreman za ljeto, rekao je Hrvoje Pavić, vlasnik OPG-a iz Erduta.

Osunčani vinogradi i na gospodarstvu obitelji Siber.

- Sada proizvedemo nekih 25 do 30% od ukupnog uroda, a ostalo prodajemo po cijeloj Hrvatskoj. Posadili smo 10 hektara vinograda sa sauvignonom bijelim, sauvignon blanc i cabernet sauvignonom i nešto muškata žutog, objašnjava Mladen Siber, proizvođač vina i pjenušca iz Erduta.

Uz zlatnu kapljicu, gostoprimstvo i gastronomija put su ka zadovoljnom gostu.

- Moje iskustvo od 11 godina govori mi da iznimno važno da oni imaju i domaću hranu, i nekakav ambijent u dvorištu, opuštenu atmosferu. Hrana prije svega i naravno dobro piće, kaže Zlatica Blagojević, vlasnica OPG-a iz Erduta.

Ali i uživati u turističkim sadržajima erdutske kule.

- Ideja nam je da vratimo neke elemente njezina prvobitnog oblika, da se vrati staklena kupola na vrh kule koja bi bila svojevrstan vidikovac, rekla je Sonja Klajić, voditeljica projekta, Poduzetničko-razvojni centar Erdut.

Na svakom koraku zelene staze.

- Koje idu u duljinu 12 km, dakle poučno-edukativna staza Porić čime smo željeli da zaokružimo priču od Erduta do Aljmaša, kaže Jovana Ilišević, Poduzetničko-razvojni centar Erdut.

Utkan u život poluotoka, moćan i snažan Dunav i turistički potencijali erdutskoga kraja, jamstvo su nezaboravnoga doživljaja na krajnjem istoku Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!