Došao je kraj jeftinom zaduživanju kod banaka

12.10.2022.

19:34

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Christin Klose / DPA

U Hrvatskoj svako treće kućanstvo ima kredit. Najviše je stambenih koji su, zbog većeg iznosa glavnice i duljeg roka otplate, građanima i najveće opterećenje. No, dugo razdoblje povijesno niskih kamatnih stopa, zbog čega su se mnogi i odlučili na kreditno zaduživanje, završeno je. Svi oni sada se pitaju kako će to utjecati na njihove dugove.


Jeftinom zaduživanju kod banaka došao je kraj. Banke postupno dižu kamatne stope na kredite što će potencijalno osjetiti 40 posto korisnika kredita koji s njima imaju ugovorenu promjenjivu kamatu.

- Možemo govoriti o blagom postupnom rastu, jako je teško govoriti o brojkama i to je sada nezahvalno prognozirati. Ono što bi bio savjet klijentima posebno onima koji koriste promjenjivu kamatnu stopu da razmotre i analiziraju sve moguće opcije koje bi im omogućavale zaštitu od te eventualne promjene kamatne stope u budućnosti, kazao je Dario Gabrić, Erste banka.

Kretanje kamatnih stopa usko je povezano s inflacijom koja divlja, stoga stučnjaci korisnicima savjetuju da refinanciraju stare kredite te promjenjivu kamatu zamjene fiksnom. Kreditom je opterećeno svako treće kućanstvo.

- Kod nas će taj rast bit najmanji u odnosu na druge članice eurozone. Mi možemo očekivati da sve ostane na istome ili blagi rast što je jedan od benefita uvođenja eura, rekao je Stjepan Čuraj, državni tajnik u Ministarstvu financija.

Ulaskom u eurozonu bankama će biti omogućeno ukidanje valutnog rizika, zbog čega su među ostalim te iste banke u Austriji ili Njemačkoj klijetnima dosad nudile znatno niže kamate. Prosječna kamatna stopa svih stambenih kredita u Hrvatskoj do sada je bila oko 3,08 posto.

- Banke su visoko likvidne i to sprečava nagli porast kamatnih stopa, do rasta kamata već polako dolazi s odgodom i u manjem intenzitetu nego u mnogim zemljama članicama eurozone međutim to je jedna gorka pilula koju svi moramo podnijeti, poručuje Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a.

Banke na računima u Hrvatskoj imaju više od 20 milijardi eura. Taj je novac jamstvo da kamate po kreditima neće naglo i drastično rasti.

- Banke su zapravo jako likvidne i nema razloga da bi podizale kamatne stope i očekujemo upravo suprotno, kaže Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Bankama smo dužni 141 milijardu kuna. Najveće su financijsko opterećenje građanima stambeni krediti, koje otplaćuju - desetljećima. Unatoč tomu što je vrijeme jeftinih kredita iza nas - zanimanje građana za stambene kredite raste.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!