19:56 / 12.04.2022.

Autor: Ivana Brailo Drnas/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Dozvole za rad sezoncima odsad i preko aplikacije

Dozvole za rad

Dozvole za rad

Foto: Dnevnik / HRT

S uskrsnim praznicima pokrenula se i turistička sezona. Na obali raste potražnja za sezonskim radnicima, koji stižu uglavnom iz inozemstva. Novost je da dozvolu za njihov boravak i rad poslodavci odsada mogu zatražiti i putem aplikacije Burza rada.

Na samom početku turističke sezone - gužva pred policijskim šalterima. Čekaju se radne dozvole za sezonske radnike.

- Spremni smo, počeli smo na vrijeme rješavati te dozvole, međutim, potrebe su tolike da sustav ne može počivati na entuzijazmu par djelatnika, ističe predsjednica Obrtničke komore DNŽ-a Nikolina Farčić.

- Kuhar, konobar, pomoćni kuhar, sobarice, čistačice, 90 posto zahtjeva za radnim dozvolama otpada na ta zanimanja, kazala je Sandra Vukić, predstojnica HZZ-a, Područnog ureda Zadar.

Aplikacija Burza rada nudi jednostavniji postupak prijave sezonskih radnika na razdoblje do 90 dana.

- Svaka osoba koja je obrađena i koja će dobiti radnu dozvolu, mora i fizički nazočiti u policiji radi prijave boravka, radi uzimanja biometrijskih otisaka, posebno ako je to duže od 90 dana, što iziskuje određenu proceduru, objasnio je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

- Dobro je što se tiče tih 90 dana, ali bi puno olakšalo svim stranama da se tih 90 produlji na 180, smatra voditeljica općih poslova u hotelu Salona Palace Gordana Alajbeg.

Izbjeglice iz Ukrajine sa zelenim kartonom mogu se zaposliti kao hrvatski državljani.

Dobivamo upit i čak imamo neke djelatnike na listi za zapošljavanje, neki su već došli kod nas u hotel, neke pripremamo, rekao je Dragan Šimac, direktor Hotela "Pinija" Petrčane.

Najveći broj sezonskih radnika stiže iz susjedstva, no sve ih je više i iz azijskih zemalja.

- Ostao bih u Dubrovniku nekoliko godina. Ljudi su ljubazni, no moj san je vratiti se u svoju zemlju i pokrenuti vlastiti posao, kaže sezonski radnik iz Nepala Gobinda Giri.

- Nisam mogao bolje. Kao što su mi pričali u Srbiji da će biti, ja sam se oduševio, kaže dvadesetpetogodišnji sezonski radnik Aleksa Lukjanović.

Stručnjaci procjenjuju da će Hrvatskoj trebati 30 tisuća sezonskih radnika, najviše u Istri.

- Skoro deset tisuća. Primorsko-goranska i istarska županija čine 50 posto hrvatskog turističkog prometa i tu će trebati 50-ak posto ukupnog turističkog kadra, rekao je predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić.

Ključno je, stoga, da se funkcioniranje sustava prilagodi brzoj pripremi turističke sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!