DZS: Industrijska proizvodnja pala drugi mjesec zaredom

29.12.2022.

12:18

Autor: Hina/HRT/R.S.

Industrijska proizvodnja

Industrijska proizvodnja

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

U Hrvatskoj je u studenome industrijska proizvodnja pala drugi mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to oštrije nego mjesec dana prije, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u da je industrijska proizvodnja u studenome pala 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine skliznula 2 posto.


To je drugi mjesec zaredom kako je proizvodnja pala, i to oštrije nego u listopadu, kada je oslabila 0,3 posto na godišnjoj razini.


Pad proizvodnje u studenome na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 5,8 posto, u proizvodnji energije.


Po istoj stopi pala je i proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda skliznula 5,3 posto.


S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je 4,8 posto na godišnjoj razini, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda ojačala 0,9 posto.


U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 1,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.


Daljnje usporavanje rasta gospodarstva


Pad industrijske proizvodnje dva mjeseca zaredom ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u četvrtom tromjesečju ove godine.


U trećem je tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.


To je bio već šesti kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, no to je sporiji rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 8,7 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!