EK zadržao procjenu rasta hrvatskog BDP-a na 3,4%, očekuje veću inflaciju

14.07.2022.

11:30

Autor: I.Z./HRT/Hina

EK zadržao procjenu rasta hrvatskog BDP-a

EK zadržao procjenu rasta hrvatskog BDP-a

Foto: - / Shutterstock

Europska komisija danas je zadržala raniju procjenu rasta hrvatskog gospodarstva od 3,4 posto i povećala procjenu stope inflacije na 8,2 posto, dok se na razini cijele EU očekuje znatno sporiji rast BDP-a i ubrzanje inflacije.

"Rast hrvatskog gospodarstva za 3,4 posto"

Europska komisija danas je objavila ljetne ekonomske prognoze u kojima predviđa rast hrvatskog gospodarstva 3,4 posto, jednako kao i u prethodnim proljetnim prognozama objavljenim 16. svibnja. Što se tiče procjene rasta BDP-a za sljedeću godinu, Komisija je blago smanjila prognozu s tri na 2,9 posto.

U eurozoni se ove godine predviđa rast od 2,6 posto, a sljedeće godine 1,4 posto. U cijeloj Uniji predviđa se rast od 2,7 posto ove godine i 1,5 posto sljedeće godine.

Komisija procjenjuje da će inflacija u Hrvatskoj ove godine ubrzati na 8,2 posto, dok je u svibnju u proljetnim prognozama izišla s procjenom od 6,1 posto. Za sljedeću godinu Komisija predviđa znatno usporavanje inflacije u Hrvatskoj na 3,6 posto.

U eurozoni se procjenjuje da će inflacija ove godine dosegnuti stopu od 7,6 posto, a iduće godine pasti na 4 posto.

Na razini cijele Europske unije Komisija očekuje inflaciju od 8,3 posto, a sljedeće godine 4,6 posto.

Rizici za ove prognoze gospodarskih aktivnosti i inflacije uvelike ovise o razvoju rata u Ukrajinu, a posebice o njegovim implikacijama na opskrbu Europe plinom. Nova poskupljenja plina mogla bi dodatno potaknuti inflaciju i prigušiti rast, ističe Komisija.

"Gospodarstvo EU-a nastavit će rasti"

- Ukupno gledajući, gospodarstvo EU-a nastavit će rasti, ali znatno sporije nego što se očekivalo u proljetnim ekonomskim prognozama, navodi Komisija.

Ostvarilo se puno potencijalnih negativnih rizika iz prethodnih prognoza. Ruska agresija na Ukrajinu dodatno je povećala pritisak na rast cijena energije i hrane. To potiče globalne inflatorne pritiske, smanjuje kupovnu moć kućanstava i izaziva brže monetarne odgovore nego što se ranije pretpostavljalo. Na usporavanje rasta utječe kineska politika nulte stope zaraze Covidom-19 te usporavanje rasta u SAD-u, navodi Komisija.

Gospodarstvo EU-a i dalje je posebno osjetljivo na kretanja na energetskim tržištima zbog visoke ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima, a usporavanje globalnog rasta smanjuje vanjsku potražnju.

Zamah od snažnog rasta prošle godine i rast veći od očekivanog u prvom kvartalu ove godine pogurat će BDP u EU-u i ove godine, ali se očekuje će u ostatku godine biti prigušen, bez obzira na obećavajući ljetni turizam, navodi Komisija.

Plenković: Zadovoljni smo Izvješćem EK o stanju vladavine prava

Premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo godišnjim izvješćem Europske komisije (EK) o stanju vladavine prava u Europskoj uniji, rekavši kako je riječ o do sada najboljem izviješću kad je riječ o Hrvatskoj.

- Prepoznaje se napredak na području pravosuđa i području suzbijanja korupcije. On proizlazi iz jačanja zakonodavnog i institucionalnog okvira, jačanja neovisnosti pravosuđa, ovlasti antikorupcijskih tijela, rekao je premijer u uvodu sjednice Vlade.

Osvrnuo se i na pet preporuka iz izvješća te rekao kako je to prosječan broj kad se usporedi s drugim zemljama.

- Svjesni smo nedostataka, istaknuo je Plenković, izvješće i ono što radimo kroz program Vlade služi da i dalje radimo i jačamo općenito načelo vladavine prava u Hrvatskoj, jačamo sve institucije temeljem kvalitetnih zakona, a to će se raditi i kroz provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i Nacionalnog programa reformi.

- Ukupno gledajući, vidi se da su prepoznati problemi, ali i provođenje reformi u Hrvatskoj kad je riječ o razumijevanju i provedbi koncepta vladavine prava, ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!