Inflacija nezadrživo raste u cijelom svijetu

14.07.2022.

07:00

Autor: Alenka Marina/Dnevnik/P.F./HRT

Inflacija nezadrživo raste u cijelom svijetu

Inflacija nezadrživo raste u cijelom svijetu

Foto: Denys Kurbatov / Shutterstock

Inflacija u cijelom svijetu nezadrživo raste. U lipnju je u SAD-u porasla na više od 9 posto, dosegnuvši najvišu razinu u proteklih 40-ak godina. Malo je niža, ali ipak neuobičajno visoka, inflacija u najjačoj europskoj gospodarskoj sili - Njemačkoj. Potrošačke cijene porasle su diljem svijeta još prošle godine, zbog poremećaja u nabavnim lancima i poticaja kojima su vlade nastojale ublažiti posljedice pandemije COVID-a.


U banci hrane u Düsseldorfu volonteri primjećuju da sve veći broj stanovnika traži pomoć.

- Čak i oni koji primaju socijalnu pomoć više od nje ne mogu živjeti i dolaze u banku hrane, rekla je umirovljenica Barbara Schindler-Hofer.

Rast cijena zabrinjava Nijemce više nego rat u Ukrajini ili pandemija. Gotovo trećina strahuje da će morati drastično promijeniti stil života. 

- Vjerojatno više nikada nećemo dosegnuti pretkriznu razinu. Dramatična društvena kriza najvjerojatnije će se pogoršati u sljedećim mjesecima, a inflaciji još ne vidimo kraj, rekao je Marcel Fratzscher, Njemački institut za ekonomska istraživanja.

Svakodnevni odlazak u trgovinu prosječnom Amerikancu svojevrsni je šok. Svaki put kad otvori novčanik osjeti inflaciju.

- Svaki dan osjećam bol zbog inflacije. Cijene općenito rastu i više od inflacije, i trgovci ih prilagođavaju. Jer čak i ako inflacija stagnira, oni su podignuli cijen, rekla je Susana Hazard.

Mnogi mijenjaju kupovne navike kako bi uštedjeli novac na svakodnevnim potrepštinama.

Afroamerikanci i Hispanoamerikanci s nižim primanjima posebno su teško pogođeni jer golem dio njihovih prihoda odlazi na osnovno - stanovanje, prijevoz i hranu.

- Galon benzina stajao je oko 2,50 dolara, a sada je 4,80 dolara. Cijene hrane godinama su bile iste, možda malo više tijekom pandemije. No sada su skočile i za 30%, što znatno utječe na američka kućanstva, rekao je Jack Ablin, Cresset Capital.

Rast inflacije u SAD-u pogodio je i tržište nekretnina.

- Jutros sam vidio da smo smanjili prodaju nekretina za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Posljednji je put slično bilo tijekom velike recesije, naglasio je ekonomist Steven Thomas.

Američka vlada krivo je procijenila rizik od inflacije, kao i američka središnja banka i Međunarodni monetarni fond. Analitičari smatraju da je prije trebalo intervenirati. Jer što se dulje čeka, mjere koje će se morati uvesti bit će sve drastičnije.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!