14:58 / 10.05.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Embargo na ruski plin težak udarac gospodarstvima u nastajanju

Plinovod, ilustracija

Plinovod, ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Nagla obustava isporuke ruskog plina teško bi pogodila gospodarstva u nastajanju u Europi, središnjoj Aziji i sjevernoj Africi te bi na poništila njihov oporavak od pandemije, upozorila je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

EBRD snizio prognoze rasta tranziciskih gospodarstava 


Banka je zbog visoke inflacije i posljedica ruske invazije na Ukrajinu snizila prognoze rasta cijele skupine tranzicijskih gospodarstava u kojima posluje, i to s 1,7 na 1,1 posto u ovoj godini.


U idućoj bi se godini rast trebao snažno ubrzati, na 4,7%, prognozira EBRD, snizivši prognozu s početka proljeća za 0,2%. 


Među prijetnjama banka je izdvojila moguću naglu obustavu isporuka ruskog plina, koji je važan mnogim zemljama.


- Obistini li se taj scenarij, BDP po stanovniku ponovo bi u nekoliko tromjesečja bio manji nego prije pandemije, utvrdila je EBRD.  


Dodaje kako bi u tom slučaju rast u ovoj godini mogao biti za 2,3% niži nego u "neutralnoj" prognozi, te za 2% niži nego u 2023. godini. 


Zemlje u kojima EBRD posluje tek bi na kraju iduće godine dosegnule prognoze iz neutralnog scenarija, uz potporu ulaganja u nove tehnologije i infrastrukturu.


Inflatorni pritisci dodatno pojačani ratnim sukobom 


Obustava isporuke ruskog plina najsnažnije bi utjecala na gospodarstva poput Češke, Mađarske i Slovačke, upozorili su analitičari EBRD-a. 


- Rast cijena hrane i energije u posljednje vrijeme dodatno je pojačao inflatorne pritiske koji su i prije bili snažni zbog oporavka globalne potražnje paralelno s postupnim ukidanjem ograničenja vezanih za COVID, objašnjavaju u EBRD-u.


Ukrajinski BDP trebao bi se ove godine smanjiti za 30 posto, za 10 postotnih bodova snažnije no što je banka prognozirala prije dva mjeseca.


Ruski BDP smanjit će se 10 posto i stagnirati u idućoj godini, izračunali su ekonomisti EBRD-a.


- Devet godina rasta bit će izbrisano, rekla je glavna ekonomistica EBRD-a Beata Javorcik, naglasivši da će se snažan utjecaj sankcija, koje je Zapad uveo Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, vidjeti u srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!