Novac gubi vrijednost, ulaganje u zlato i dukate ruši rekorde

09.05.2022.

19:41

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT

Dukat

Dukat

Foto: Marko Mrkonjic / PIXSELL

Hrvatska je suočena sa najvećom inflacijom u posljednjih 14 godina. Novac sve više gubi vrijednost pa je i štednja građana koji u bankama drže nemalih 246 milijardi kuna sve manje isplativa. Dio klijenata podiže ušteđevinu i ulaže u sigurnije i isplativije oblike ulaganja, prvenstveno u nekretnine, manje u dionice i fondove. No, rekordan je rast ulaganja u investicijsko zlato pa čak i virtualne valute.

U vrijeme neviđene inflacije i rastućih cijena hrane, goriva i energenata, građani teže žive i manje štede. Oni rijetki višak ušteđevine ulažu kako bi zaštitili imovinu. "Nemam u što ulagati ali mislim u nekretnine", "Što god imam viška ja investiram, bavim se turizmom", neki su od odgovora građana.

Hrvatima su prvi izbor - nekretnine

Nekretnine su Hrvatima prvi izbor u sigurnom i isplativom ulaganju. Nažalost, premalo se gradi, a potražnja za kvalitetnim stanovima i apartmanima je golema.

- Ulaganja u nekretnine su jako popularna investicijska klasa u Hrvatskoj ali treba reći da postoji alternativa na tržištu kapitala. Nekretnine su dosta nelikvidne i ako vam brzo treba dodatni izvor kapitala - nekretninu nećete moći odmah prodati. U kratkom periodu ćete zato moći brzo prodati dionice i ETF-ove i dobiti svoj novac natrag, kaže voditelj trgovanja Intercapital Filip Majić.

Rekordna ulaganja u investicijsko zlato

Najatraktivnije su dionice profitabilnih tvrtki koje dijele dividende, posebice iz sektora turizma i energetike. No zanimljivo, rekorde u prodaji bilježi investicijsko zlato. U prva četiri mjeseca prodaja zlatnih poluga i dukata već je nadmašila cijelu prošlu godinu.

Objektivno, na štednji se gubi novac, sve više građana to shvaća i dio novca ulaže u zlato. Najviše se kupuju male poluge od 1 unce do100 grama. Posebice su zanimljivi dukati Franc Jozef koji oduvijek čuvaju vrijednost, kaže direktor Centra zlata Josip Kokanović.

Sve popularnije i kriptovalute

Financijski pismeniji građani podupiru i kriptovalute. Na našem tržištu njima se može trgovati, ali i kupovati kod 400 trgovaca. U Svetoj Nedelji i na Cresu čak i plaćati komunalne usluge.

- Mi smo već do sada premašili promet čitave lanjske godine - bilo u prometu a trgovcima i u našem mjenjačkom poslovanju. Ljudi u nadi za brzom zaradom sve više u to ulažu, ali moramo reći da se radi o riskantnom ulaganju i zahtjeva temeljitu edukaciju, upoozorava Hrvoje Hrvatin iz Electrocoina.

Prilike za ulaganje bogatiji građani pronalaze i u kupnji vrijednih umjetničkih djela, no sumorna činjenica ostaje - rastuća inflacija većini građana smanjuje dohodak i kupovnu moć pa za ulaganja mjesta nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!