Euro najslabiji u dvije godine, dolar ojačao

16.04.2022.

08:30

Autor: HRT/Hina

Novac

Novac

Foto: Marian Weyo / Shutterstock

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla i prošloga tjedna, drugog zaredom, jer se očekuje agresivno povećanje kamata Feda, dok je tečaj eura prema dolaru pao na najnižu razinu u dvije godine jer je ECB suzdržan kad je riječ o kamatama.


Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,65 posto, na 100,48 bodova, blizu najviše razine u dvije godine. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skočio 1,7 posto, na 126,45 jena, najvišu razinu u 20 godina. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura pala 0,6 posto, na 1,0810 dolara, nedaleko najniže razine u dvije godine.

Inflacija u SAD-u najviša od 1981.

Zamah dolara slijedio je u utorak, nakon što je objavljeno da su u ožujku potrošačke cijene u SAD-u porasle 8,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije od 1981. Premda su ti podaci u skladu s očekivanjima, oni podsjećaju da Fed ne može samo sjediti, mora krenuti u akciju, i to žurno, kazao je Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

U ožujku je Fed povećao ključne kamatne stope prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova. Zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da bi mogla zaredati agresivna povećanja kamata na sjednicama idućih mjeseci, kao i da je postignut načelni dogovor da bi se Fedove bilance, koje su u borbi s koronakrizom nabujale za nekoliko tisuća milijardi dolara, trebale smanjivati za 95 milijardi dolara mjesečno.

Fed spreman za agresivniji napad na inflaciju

John Williams, predsjednik ogranka Feda u New Yorku, kazao je da je povećanje kamata za pola postotnog boda u svibnju 'vrlo razumna opcija'. To pokazuje da čak i oprezniji čelnici Feda podržavaju brže zaoštravanje monetarne politike. S druge strane, japanska središnja banka još će neko vrijeme voditi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržala oporavak gospodarstva, unatoč jačanju inflacijskih pritisaka.

Japanska središnja banka već neko vrijeme kupuje državne obveznice kako bi zadržala kamate na niskim razinama, a zbog toga jen slabi prema američkoj valuti.

ECB: Poticaji gospodarstvu do jeseni

Za razliku od Feda, koji najavljuje agresivno povećanje kamata, Europska središnja banka (ECB) suzdržana je kad je riječ o tom pitanju. Predsjednica ECB-a Christine Lagarde kazala je nakon redovite sjednice čelnika banke, da nema jasnog vremenskog okvira kada bi ECB mogla početi povećavati kamate i da bi to moglo biti tjednima, pa i mjesecima nakon što središnja banka ukine programe poticaja u trećem tromjesečju.

Na sjednici su čelnici ECB-a potvrdili da će do jeseni ugasiti redoviti program poticaja gospodarstvu eurozone, upozorivši da rat u Ukrajini stvara neizvjesnost koja zahtijeva fleksibilnost monetarne politike. Inflacija je, poručio je ECB, znatno ojačala i ostat će visoka u idućim mjesecima, u prvom redu zbog naglog rasta cijena energije, a zatom bi trebala blago oslabiti.

Monetarna politika ovisit će o gospodarskim pokazateljima, a banka će se u kreiranju monetarne politike i dalje voditi načelima fleksibilnosti, postupnosti i široke lepeze opcija, poručili su iz ECB-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!