Pod sve većim pritiskom inflacije: Uskrsna košarica najskuplja do sada

15.04.2022.

19:36

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT

Nikad skuplja uskrsna košarica

Nikad skuplja uskrsna košarica

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Pod sve smo većim pritiskom inflacije. U ožujku je iznosila 7,3 %, što je njezina najveća stopa još od ljeta 2008. čime je nastavljen rast cijena u ovoj godini. Najviše je, za gotovo 15 %, poskupio prijevoz, cijene hrane veće su za deset, a odjeće za pet posto. Rast cijena odrazit će se i na bogatstvo blagdanskog stola, posebno onih socijalno najosjetljivijih. Uoči Uskrsa troši se, naravno, više nego inače, no ovogodišnja je uskrsna košarica najskuplja do sada, zbog čega će, prema procjenama, čak dvije trećine građana štedjeti na uskrsnoj kupovini.

Teško je odoljeti skupoj tuni, škampima i kovaču, no naše ribarnice ponudu imaju za svačiji džep.


- Još se mrdaju, cijena je uvijek ista - 150 kuna, kaže jedna prodavačica ribe.


- 15 do 20 posto je riba poskupila, kaže prodavač Siniša iz Splita.


Blagdanski je stol, znamo, nezamisliv bez šunke i za uskrsne blagdane pojedemo je oko 1700 tona te na desetke milijuna jaja.


Uz šunku i jaja na blagdanskom stolu naći će se i neka pečenka, malo francuske salate, povrća, sira i finih slastica i za samo to smo već potrošili 400 kuna.


Cijene u velikim trgovačkim lancima malo su niže, no mnogim kupcima draži su domaći proizvodi.


Obilje uskrsnih delicija mami nas doista na sve strane pa nam novac samo klizi iz ruke.


Rastuća inflacija kupcima ne ide na ruku baš kao ni proizvođačima skuplja proizvodnja, pa je rast cijena neizbježan.


Unatoč skupoći, ovih dana kupuje se i troši. Samo od ponedjeljka do četvrtka broj fiskaliziranih računa za 17 posto veći je nego lani a iznos računa za gotovo 40 posto. Nažalost, nije to samo odraz povećane potrošnje već i skupljih proizvoda i usluga. 

Više pogledajte u prilogu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!