Europska komisija meso turopoljske svinje zaštitila oznakom izvornosti

17.10.2023.

20:17

Autor: Dinko Kreštalica/V.K./Dnevnik/HRT

Turopoljske svinje
Turopoljske svinje
Foto: HTV / HRT

Europska komisija meso turopoljske svinje zaštitila je oznakom izvornosti, što je već 45. hrvatski proizvod s tom oznakom. No, dobra vijest za uzgajivače stigla je u najtežim trenucima pojave afričke svinjske kuge koja prijeti i toj pasmini koja se drži na otvorenome, pa oni sada strahuju kako bi uskoro mogli ostati bez onoga što je tek zaštićeno.

Ove turopoljske svinje žive mirno usred šume baš kao što su to i stotinama godina prije, uživaju u blatu i ne znaju što im prijeti - ograđene su visokom ogradom, dvostrukom električnom zaštitom, vodenom barijerom.

- U samu farmu ulazi samo jedna osoba, zaposlenik koji se prije svega mora dezinficirati, koji nema kod kuće svinje, koji se ne bavi lovom, koji ovdje se presvlači, ne unosi svoju hranu, dakle zadržava se samo da nahrani i provjeri kakvo je zdravstveno stanje i provjeri ograde, naglašava Juraj Odrčić, Uzgojno udruženje turopoljske svinje.  

Nakon što su ovu pasminu jedva spasili od izumiranja, napokon dočekali i zaštitu izvornosti, sad s pravom strahuju od najcrnjeg scenarija.

- Kada bi se dogodila pojava bolesti u krugu od 3 km od naše farme ili da je na našoj farmi, to bi značilo odmah i završetak života ove farme jer bi došlo do eutanazije svih svinja, rekao je Odrčić.

Struka kaže zasad je sve dobro, ova farma ulazi u kategoriju 4, što znači da su ispunili sve biosigurnosne uvjete kako bi mogli držati svinje na otvorenome.

- Stopostotnog rješenja sigurno u ovom trenutku nema, budući da znamo kako je bolest opasna, kako se širi, istaknuo je Marko Morić, dr. vet. med., direktor Veterinarske stanice, Velika Gorica.

- Mogućnost zatvaranja u neki kontrolirani zatvoreni prostor sigurno bi povećalo mogućnost da bi se ta populacija, odnosno ta izvorna pasmina pokušala spasiti da nam ostane za budućnost, rekao je Morić. 

Ove će turopoljke očito morati mijenjati životne navike, tako ćemo ih uskoro umjesto na otvorenome, ako bude sreće, moći gledati u zatvorenim svinjcima. Lokalni su proizvođači imali velike planove, išlo se u komercijalizaciju delikatesnog proizvoda koji bi se plasirao diljem svijeta, no sad je odjednom sve stalo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!