Sanacija štete na zagrebačkom Mirogoju

02.08.2023.

19:52

Autor: Dinko Kreštalica/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Dva tjedna nakon velikog nevremena i u dijelovima Zagreba još se utvrđuje šteta. Na dva najveća gradska groblja oluja je srušila više od 150 stabala koja su prouzročila golemu štetu na desecima grobnica.

Samo dan nakon, kako neki kažu, stoljetnog nevremena, na zagrebačkom Mirogoju izvaljena stabla kakva su se mogla vidjeti do krajnjeg istoka zemlje. Danas se još užurbano radi na uklanjanju posljedica.

Uništeni su deseci grobnica, nadgrobnih ploča, spomenici. Pala su stabla koja su prerasla dopuštenu visinu ili kojima je podrezano korijenje da ne prodre u grobnice. Mnogo je i samoniklog bilja, ali i drveća koja su građani sami sadili.

- U ovako zgusnutim grobovima nije trebalo saditi drveće za koje se zna da će jednog dana izrasti u jedno tako enormno veliko, nego trebalo je grmoliko drveće saditi ili ono veliko drveće koje se može štrigati, rekao je Radivoje Jovičić, akademski kipar, viši konzervator - restaurator.

- Mirogoj je pod zaštitom konzervatora znači gradskog zavoda za zaštitu kulture i prirode i svako stablo koje se ruši mora dobiti njihovu dozvolu, istaknuo je Igor Rađenović, voditelj podružnice Gradska groblja.

A to znači da bi struka trebala sjesti za stol i promišljati o klimatskim promjenama - jer se takva situacija dogodila i u studenom prije točno 10 godina.

Građani mogu sami prijaviti štetu ili se javiti Upravi groblja.

- Ukoliko oni to ne učine, a znamo da su svi otvoreni telefoni prema gradu Zagrebu, mi ćemo to napraviti u njihovo ime i za njihov raučun prema osiguravajućim kućama i prema gradu Zagrebu koji zajednički koordinira sve nastale štete, rekao je Rađenović.

- Okvirno mogu reći za ove jednolične serijske grobne proizvode da to može koštati od 1500 do 2000 eura da se popravi, ali ako će trebati kompletno uređivati znači polomilo se pa treba ponovo napravit onda do 3 tisuće eura, ali ako je to od granita crnoga, sivoga i slično, to sasvim sigurno odlazi na 5000 eura, 7 tisuća eura, ističe Jovičić.

Šteta će se utvrđivati još najmanje 10-ak dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!