Građani se pripremaju za nikad skuplji Uskrs

07.04.2023.

20:02

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/HRT

Tradicija je svake godine za mnoge građane sve manje priuštiva

Tradicija je svake godine za mnoge građane sve manje priuštiva

Foto: Dnevnik / HRT

Veliki je petak. Diljem zemlje - na tržnicama, u ribarnicama i trgovinama - građani se pripremaju za nikad skuplji Uskrs. To potvrđuje i statistika o kretanju cijena blagdanskih namirnica. 

Neizostavni dio uskrsne tradicije - jaja - rast cijene bilježe tijekom cijele prošle godine, a trend se nastavio i u ovoj. U veljači su jaja u našoj zemlji tako bila skuplja čak 64,7 posto u odnosu na isti mjesec lani. Raste i cijena mesa. Svinjetina je u godinu dana poskupjela više od 10 posto, perad gotovo 17, janjetina oko 9 posto. I krumpir je skuplji - 19 i pol posto. Čokolada i slatkiši - oko 11, odnosno 21 i pol posto!

Za sve veći broj umirovljenika post je postao svakodnevica


Koliko je rast cijena utjecao na građane - na tržnicama i ribarnicama diljem zemlje - provjerile su naše ekipe..  


- Euri, pa manji brojevi - nekako se izgubiš malo u tome, ali kad malo pogledaš ipak je to sve poskupjelo, kaže jedan građanin.


Post je i nemrs i, naravno, najveća gužva na ribarnici. Ponuda bogata pa su takve i cijene.


- Ljudima je uvijek sve skupo, ali danas si svi izdvoje malo više novca pa si kupe komad bolje ribice za Veliki petak, kaže jedan prodavač.


Jer ipak je blagdan, no za sve veći broj umirovljenika post je postao svakodnevica. 


- Za jedan izuzetno mali broj naših sugrađana na blagdanskom stolu će biti jedna kvalitetna riba od kilogram-dva, recimo, šampjerić. Onda će za jedan manji broj, nekih desetak, 20 ili možda najviše 25 posto, biti orada ili brancin, ali, nažalost, za nekih 60, pa čak i do 70 posto ipak će biti mala srdelica, kaže Milivoj Špika iz platforme Umirovljenici zajedno.

Najveća je gužva na ribarnici

Najveća je gužva na ribarnici

Foto: Dnevnik / HRT

Na istoku zemlje na današnji je dan najčešće na stolu šaran - a njemu je cijena otišla u nebo.


- Baš gledamo, prije korone kilogram je bio 40 i nešto kuna, a sad je 90, kaže jedan građanin.

Prosječna košarica oko 200 eura


Na splitskoj ribarnici zbog bure i punog mjeseca plave je ribe bilo manje, zato su cijene ostale bile malo više.


- U skladu s inflacijom, tako i to. Znači, tko može - kupi, tko ne može - poljubi, posti i gotovo, komentira jedan građanin.


Tradicija je svake godine za mnoge građane sve manje priuštiva. Prosječna je košarica oko 200 eura, dok je ona skromnija oko 100.


- Jedina prava košarica je ona najskuplja, to je tih 328 eura, što je užasno puno novca za veliku većinu hrvatskih građana, kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.


Zato u kupnju treba ići planski i ne zaboraviti da treba jesti i ostatak mjeseca. Ova poskupljenja nas opominju da blagdane treba provesti skromno, u krugu obitelji i dostojanstveno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!