Sve manje obrtnika u Zagrebu

12.06.2023.

07:05

Autor: Dinko Kreštalica/Dnevnik/IMS/HRT/B.B.B.

Zagrebački obrtnici 57. put obilježavaju svoj dan

Zagrebački obrtnici 57. put obilježavaju svoj dan

Foto: HTV / HRT

Nekad su obrtnici bili važan su kotač u razvoju svakog društva, a posebno su bili snažni u zagrebačkom gospodarstvu. Danas po 57. puta obilježavaju svoj dan, ali u puno drugačijim okonostima, puni neizvjesnosti za budućnost.

Mirjana je druga generacija u malom obiteljskom poslu i jedna od 10 dobitnika ovogodišnjih nagrada.

- Nagrada je lijepa, lijepo ju je primiti, ali ona je samo znak da radite dobar posao jer ne biste onda trajali toliko godina, ja 30, a moj tata još i više, rekla je Mirjana Tkalčec, vlasnica obrta za proizvodnju cipela.

Do danas je obula mnoga dječja stopala, no uskoro planira u mirovinu. Kaže, posla ima, ali što se tiče radne snage, trendovi su poražavajući.

- Mi smo kao sekcija postolarska napravili sada inventuru ove godine, ima nas četrdesetak u Zagrebu, od toga nekoliko nas se bavi proizvodnjom novih cipela, ostali rade popravak. Od nas četrdesetak jedan ima sigurnog nasljednika, drugi upitnog, nastavila je.

Damir je, nakon djeda i oca, treća generacija u obiteljskom poslu, kaže, od rada rukama može se lijepo živjeti, no mnogi to ne prepoznaju.

- Svi misle, svi žele biti menadžeri,danas svi roditelji žele da ta djeca završe fakultete, a u principu jako malo ih želi da se bavi strukovnim zanimanjima što je greška velika, ali cijelog sistema, školstva, svega i to se definitivno mora promijeniti, zaključio je Damir Marković, vlasnik obrta.

Doprinos gospodarstvu, privlačenje mladih


Nekada su školarci bili ponosni kada bi izučili zanat, danas je sve drukčije. Obrtnička i strukovna zanimanja trebala bi biti "in" jer u nekim su sektorima plaće i više nego motivirajuće.

- Ja uvijek vidim da ima neko svjetlo na kraju tunela , što je pokazatelj da se otvaraju novi obrti, na današnji dan preko 16 000 obrtnika grada ZG plaća doprinose, zapošljava, rekao je Ivica Zanetti, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba.

Poslovni prostori gorući su problem u Gradu, zbog previsokog najma mnogi zjape prazni, najavljena su i dodatna poskupljenja.

- Obrtnici ne mogu biti pogotovo proizvodni obrtnici ne mogu biti konkurentni velikim stranim trgovačkim lancima bilo kojeg oblika ili bankama, nego ljudi koji se bave svojim djelatnostima, koji žive od rada svojih ruku, proizvode i oni su zaštitni dio grada odnosno naše države, ustvrdio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb, Antun Trojnar.

Kažu, vratila bi se stara vizura Zagreba, sve bi vrvjelo obrtnicima i građanima, a oni su srce i duša svakoga grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!