Eurostat: Procjena inflacije u eurozoni u kolovozu snižena na 5,2 posto

19.09.2023.

14:09

Autor: R.S./HRT/Hina

Inflacija

Inflacija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Potrošačke cijene u eurozoni porasle su u kolovozu za 5,2 posto, izvijestio je Eurostat, blago snizivši prvu procjenu, uz podatke koji pokazuju blaže poskupljenje industrijskih proizvoda.

Procjena objavljena krajem kolovoza pokazivala je 5,3 postotni rast cijena, mjeren harmoniziranim indeksom HICP-om koji omogućuje usporedbu među članicama EU-a.

U srpnju su cijene porasle za 5,3 posto.


Eurostat je blago snizio i procjenu mjesečnog rasta cijena u kolovozu, s 0,6 na 0,5 posto.

Snižena procjena godišnje stope inflacije odražava blaži rast cijena industrijskih proizvoda nego što su pokazivali prvi izračuni, za 4,7 posto. Krajem kolovoza procijenjen je na 4,8 posto.

Svježa hrana poskupjela je 7,8 posto, a energija je pojeftinila 3,3 posto, potvrdio je Eurostat prve procjene.

Kad se isključe cijene hrane i energije, inflacija je u eurozoni u kolovozu iznosila 6,2 posto, što je također u skladu s procjenom s kraja prošlog mjeseca.

Potvrđena je i procjena o 5,5 postotnom poskupljenju usluga.

U EU-u u cjelini cijene su u kolovozu porasle za 5,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, nakon 6,1 postotnog povećanja u srpnju.

Na mjesečnoj razini porasle su za 0,5 posto, pokazuje izvješće.

Snižena procjena za Hrvatsku


Najsnažniji rast potrošačkih cijena na godišnjoj razini bilježila je u kolovozu Mađarska, od 14,2 posto.


Slijede Češka i Slovačka s godišnjim stopama inflacije od 10,1 odnosno 9,6 posto.


U Hrvatskoj je godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om u kolovozu iznosila 8,4 posto. Prva procjena objavljena krajem kolovoza pokazivala je stopu rasta cijena od 8,5 posto. U srpnju je iznosila 8,0 posto.

 

Indeks potrošačkih cijena Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuje pak da su u kolovozu porasle za 7,8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec.


Najblaži rast cijena u EU-u prema HICP-u bilježila je u kolovozu Danska, od 2,3 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz. Slijede Španjolska i Belgija s rastom cijena od 2,4 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!