Filipović: Učinit ćemo sve da trgovci ne podižu neprimjereno cijene

24.08.2022.

15:01

Autor: V.G./Hina/HRT

Davor Filipović

Davor Filipović

Foto: HTV / HRT

Vlada je donijela nekoliko odluka za zaštitu potrošača te ćemo učiniti sve da trgovci ne podižu neprimjereno cijene u sklopu procesa konverzije kune u euro, rekao je u srijedu ministar gospodarstva Davor Filipović nakon sjednice Vlade.

Kako je dodao, zbog toga je i uveden Etički kodeks, u koji se do sada uključilo više od 370 poslovnih subjekata,

- Poslovnim subjektima koji su ušli u Etički kodeks dalo se i 6000 pratećih naljepnica, a vjerujem da će uskoro u tome biti svi koji rade s potrošačima. Naljepnice su namijenjene za dućane, podružnice i slično, a oni koji su ušli u Kodeks žele biti partneri hrvatskim potrošačima te neće podizati cijene neopravdano, rekao je Filipović.

Poručio je i da svi oni koji se ne priključe tom Kodeksu šalju lošu poruku, koja vuče i reputacijske rizike, što potrošači mogu 'kazniti', a ministar vjeruje i da nikome nije cilj da dođe na udar kritika medija i institucija.

Naveo je i da prelazak na euro prati 12 državnih institucija, na čelu s Državnim inspektoratom (DIRH), koji su tu i da štite potrošače.

Na pitanje što je to opravdano, a što neopravdano podizanje cijena, i što ako netko više puta digne cijene u kratkom roku uz izgovor da je to zbog eura i inflacije, Filipović je odgovorio da je inflacija već sada visoka te kako ne očekuje da će netko u takvoj situaciji ići u 'lov u mutnom'.

- Vjerujem da će u suradnji institucija, građana, udruga civilnog društva i potrošača te medija proces konverzije u euro proći bez toga, ali tri puta podići cijene u kratko vrijeme nije opravdano, ocijenio je Filipović.

Odgovorio je i na pitanje o jednoj privatnoj benzinskoj postaji u Orebiću koja je navodno cijenu osnovnog benzinu povećala iznad iznosa koji je ograničila Vlada, kazavši da je upoznat s tim slučajem i da DIRH već postupa na terenu, nakon čega će moći reći više. "Ako je to istina, onda nije u redu", ustvrdio je.

Na pitanja o inflaciji i cijenama struje i plina, ministar je odgovorio da Vlada radi na paketu mjera koje će uskoro predstaviti i koje će pomoći najugroženijima, ali i gospodarstvenicima "koliko će omogućiti državni proračun".

- Poduzetnicima se predlaže da sami proizvode energiju i da se koriste obnovljivim izvorima, poručio je Filipović.

U vezi s izjavama zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da Gradska plinara Zagreb-Opskrba neće moći sve opskrbiti plinom, Filipović je kazao da se jučer čuo s Tomaševićem i rekao mu što Vlada razmišlja te da neće dopustiti da vrtići, škole i druge institucije ne mogu plaćati energente, ali i da od lokalnih čelnika očekuju da lokalne jedinice daju svoj doprinos.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!