19:31 / 23.04.2021.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Fortenova postaje najveći privatni poslodavac u regiji

Fortenova

Fortenova

Foto: Robert Anic/Marin Tironi/Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Nakon brojnih prepreka, 70 posto dionica Mercatora napokon je prebačeno iz Agrokora na Fortenova grupu, čime je u potpunosti implementirana nagodba vjerovnika Agrokora. Istodobno s prijenosom dionica, refinanciran je i dug slovenskog lanca u iznosu od 385 milijuna eura. Nakon ove integracije, Fortenova će s više od 50 tisuća zaposlenih biti najveći privatni poslodavac u regiji.


Dug, složen i bolan. Tako u Fortenova grupi opisuju proces prijenosa dionica koji je realiziran četiri godine nakon uspostavljanja izvanredne uprave u Agrokoru i gotovo tri godine nakon postizanja nagodbe vjerovnika.

- U prošlosti smo prevladali mnoge prepreke i izazove, plovili kroz oluje, a od danas ćemo konačno s Mercatorom gledati u istom smjeru, jači nego ikad, rekao je Siegfried Ganshorn, izvršni direktor za maloprodaju Fortenova grupe.

Mercator je do danas bio u vlasništvu Agrokora u stečaju, imao je golem dug koji nije mogao vraćati, pa je njegova sudbina bila jasna - pripajanje Fortenovi ili stečaj. Refinanciranjem duga, slovenski lanac s više od 20 tisuća zaposlenih dobio je financijski kisik, no njegovi se dobavljači pitaju kakva će biti njihova sudbina?

- Moje pitanje bi bile marže. Nadam se da neće povisiti marže, troškove stavljanja proizvoda na police, te izravna i neizravna davanja proizvođača, rekao je Miroljub Aleksić, vlasnik Pionira iz Subotice.

Iz Mercatora poručuju da je poznato kako u maloprodaji stvari funkcioniraju.

- Tržište je ono koje najbolje regulira taj položaj, odnosno kupac diktira sve. Mi smo uvijek njegovali partnerske odnose s dobavljačima, tako ćemo djelovati i u budućnosti, rekao je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Maloprodajna mreža Fortenova grupe, koju čine Konzum i Mercator, sada će imati oko dvije i pol tisuće prodajnih mjesta. Uz zadržavanje vodeće pozicije u Hrvatskoj i Sloveniji, očekuju dodatni proboj u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Prihodi Grupe iznosit će oko 5 milijardi eura.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!