Primorac: Očekujemo usporavanje inflatornih pritisaka do kraja godine

18.09.2023.

19:43

Autor: Mladen Sirovica/R.S./Dnevnik/HRT

Marko Primorac

Marko Primorac

Foto: HTV / HRT

Od danas su u trgovinama ograničene cijene 30 prehrambenih i higijenskih proizvoda. Time je na snagu stupila jedna od mjera iz Vladina jesenskog paketa pomoći u inflaciji. Cijene odrabranih proizvoda, podsjetimo, trebale bi biti niže od 10 do čak 53 posto. O toj mjeri, ali i općenito o borbi s inflacijom u HRT Dnevniku govorio je ministar financija Marko Primorac. 

Marko Primorac, ministar financija, za HRT Dnevnik komentirao je navod da je ograničavanje cijena mjera koja će u lošiji položaj staviti male trgovce i rekao da on u to ne vjeruje jer je Ministarstvo gospodarstva za ovu mjeru napravilo potrebne analize i obavilo razgovore s trgovačkim lancima. 

- Vjerujem da je mjera koja je donesena dobro utvrđena i da će polučiti željene rezultate i to je u ovom trenutku najvažnije, objasnio je. 

Ovih dana u fokusu su marže trgovaca, oni tvrde kako su marže vrlo male, a s druge strane ograničavaju im se cijene proizvoda. Ministar je istaknuo da za vrijeme povećanih inflatornih pritisaka rastu cijene proizvoda, a rastu cijene i inputa, troškova poslovanja. 

- Mi smo tu kontinuirano bili u situaciji u kojoj smo mi isticali kako cijene rastu, a paralelno su proizvođači, trgovci i distributeri isticali kako njima rastu ulazni troškovi. U situaciji kada dobijete podatke o dobiti poduzeća i gledate podatke o polugodišnjoj dobiti onda vidite da prihodi rastu brže nego troškovi, istaknuo je ministar. 

Inflacija - značajan problem 


Ministar je rekao da Vlada u ovaj problem nije ušla kalkulirajući, te da je inflacija problem koji je značajan za građane posebno za one građane s najnižim primanjima. 

- Mi kontinuirano radimo na to da inflacija bude što manja. Bilježili smo i pozitivan trend od studenog prošle godine, inflacija se iz mjeseca u mjesec smanjivala, stopa inflacije je postala manja. U kolovozu smo dobili podatke da se trend promijenio i da je inflacija porasla na 7,8%, rekao je Primorac. 

Novi trezorski zapisi 


Ministar je istaknuo kako će doći do novih trezorskih zapisa. 

- Ići ćemo na kratkoročnija izdanja gdje će građani moći participirati u kratkoročnom dugu. Isto tako u razgovoru s bankama imamo i njihovo čvrsto obećanje da će uskoro porasti i depozitne kamatne stope, mi ćemo tu situaciju pratiti i u skladu s njom ćemo utvrđivati naša izdanja kratkoročnih vrijednosnih papira te kamatne stope na te vrijednosne papire, objasnio je Primorac. 

Primorac je rekao da će banke u listopadu značajnije povećavati kamatne stope. 

- Kada dođe do tog povećanja mi ćemo definirati našu strategiju za dalje, ali izdanje trezorskih zapisa očekujemo do kraja godine, kazao je. 

Ministar se osvrnuo na cijene energenata i rekao da je bitno da se paketom pomoći stvorila sigurnost i očuvao standard hrvatskih građana. 

- Očekujemo snižavanje cijena i značajno usporavanje inflatornih pritisaka do kraja godine, dodao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!