Francuska investicija u hrvatski energetski sektor vrijedna 50 milijuna eura

11.02.2022.

07:00

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Kogeneracijsko postrojenje na biomasu

Kogeneracijsko postrojenje na biomasu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Slatini i Virovitici predstavljen je dio ulaganja francuskog investicijskog fonda u hrvatski energetski sektor u iznosu od 50 milijuna eura. Zasad su putem tog fonda izgrađena tri postrojenja na biomasu u Slatini, Virovitici i Babinoj Gredi. Takvi energenti iznimno su važni jer su oni tradicionalni, sve skuplji.

Kogeneracijsko postrojenje na biomasu u Slatini godišnje proizvede oko 40 tisuća megavat sati električne energije te toplinsku energiju za potrebe obližnje tvrtke u poduzetničkoj zoni. Na prigodnoj svečanosti u pogon je puštena krovna solarna elektrana.

- Obnovljiva i konkurentna električna energija je ona koju dajemo u mrežu, međutim cijena po kojoj mi napajamo mrežu je niža u odnosu na trenutačnu cijenu na tržištu i na taj način doprinosimo smanjenju cijene električne energije i topline, kazao je Guillaume de Forceville, investicijski direktor Pearl Infrastructure Capital, Francuska.

Na poslovima proizvodnje električne i toplinske energije u sve tri kogeneracije zapošljavaju ukupno 600 ljudi, a obnovljivim izvorima energije ispunjavaju kvotu prema odredbama Europske unije.

Nacionalni plan oporavka i otpornosti Republike Hrvatske predviđa čak 40 posto ulaganja u zeleno održivi razvoj, a ovo je utjelovljenje u konkretnom projektu, rekao je Nj. e. Gaël Veyssière, veleposlanik Francuske u Hrvatskoj.

Ta i slične kogeneracije zadovoljavaju oko 20 posto potreba za električnom energijom u Hrvatskoj.

- Ovo je povlašteni proizvođač električne energije i takvih proizvođača imamo dosta u Hrvatskoj oni proizvode godišnje 3, 4 teravat sata električne energije, a Hrvatska troši 18 i pol teravat sati električne energije i sad vam je jasno koliko povlašteni proizvođači toga proizvode, rekao je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivoga razvoja.

Francuski ulagač u sva tri pogona godišnje planira 2 milijuna eura novih investicija, a po pitanju obnovljivih izvora energije na području Republike Hrvatske u sljedećih pet godina iskazan je interes za izgradnju novih kogeneracija i solarnih elektrana ukupne snage 3 tisuće megavata.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!